Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης από τη ΔΕΥΑΛ: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό


Ομιλία στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) , πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 13 Μάρτη,  ο βουλευτής του ΚΚΕ  Γιώργος Λαμπρούλης, συνοδευόμενος από  στελέχη της Τομεακής  Επιτροπής Λάρισας , με επικεφαλής τον Αλέξη Ζορμπά, γραμματέα της ΤΕ. Στο πλαίσιο της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε και με το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, χαιρέτισε τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνησημε το οποίο παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο εντάσσονται νερό και σκουπίδια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάζεται σε ΡΑ Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «η κυβέρνηση προωθεί την ”απελευθέρωση” και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Τα σπασμένα  θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό.»

Αφού σημείωσε ότι, «προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και χρόνια», στηλίτευσε την υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  διατήρησε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και φυσικά όλοι μαζί έβαλαν το χεράκι τους στο ξεπούλημα του νερού, στέλνοντας στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την χρόνια απαξίωση , από μεριάς των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ,  με την υποχρηματοδότηση και τη μείβση του μόνιμου προσωπικού.

Αφού επισήμανε ότι, «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας», σημείωσε ότι για το ΚΚΕ, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδουΑκόμη, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Τέλος, να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την πάλη τους με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 16 Μάρτη.

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ Έξοδος τον Φεβρουάριο 2023
Επόμενο άρθρο Στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης η παιδική χορωδία “musicArte” Ελασσόνας