Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, με την παρουσία του επικεφαλής της, Τάσου Τσιαπλέ, στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν βιοπαλαιστές αγρότες από τους Δήμους Αγιάς, Τυρνάβου και Τεμπών, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της, στον αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους, καλώντας την κυβέρνηση, άμεσα να τα ικανοποιήσει, αντι να τους εμπαίζει..

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, όχι μόνο δεν έδωσε στους μηλοπαραγωγούς όλων των περιοχών και ποικιλιών την αποζημίωση των 300 ευρώ ανά στρέμμα που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό ότι θα πληρώνονταν τέλη Δεκέμβρη του 2022, αλλά τώρα λέει ότι θα δοθούν στο τέλος Μάρτη και θα είναι πιθανότατα 250 ευρώ το στρέμμα.

Δεν έχει δώσει ούτε ευρώ για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από τα ανεπαρκέστατο ποσό οριζόντιας ενίσχυσης 150 ευρώ το στρέμμα που είχε υποσχεθεί στους καστανοπαραγωγούς όλης της χώρας.

Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει επίσης για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος οι βιοπαλαιστές αγρότες στα ροδάκινα/νεκταρίνια/βερίκοκα, από τα 150 και 135 ευρώ/στρέμμα που είχε υποσχεθεί, χωρίς να διευκρινίσει  τις  ποικιλίες στις οποίες δινόταν.

Αντίστοιχα ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει για κάλυψη χαμένου εισοδήματος οι αγρότες στα κεράσια και αχλάδια, ούτε στα σταφύλια του Τυρνάβου που τους είχε υποσχεθεί με ένταξη στα de minimis.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Λαικής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες, να εντείνουν τον αγώνα τους για:

  • Την άμεση πληρωμή των 300 ευρώ ανά παραγωγικό σε όλους τους μηλοπαραγωγούς, όλων των περιοχών, όπως και σε όλους τους παραγωγούς όλων των άλλων προϊόντων (κάστανα, κεράσια, καρύδια, αμύγδαλα, ροδάκινα, αχλάδια, κλπ), για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εισοδήματος που είχαν.
  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η Κυβέρνηση η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε Μήλα, Κάστανα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ροδάκινα, Φιστίκια.
  • Να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala, για την απορρόφηση των μήλων.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους και τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-διεύθυνση πολιτικής προστασίας: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Επόμενο άρθρο Παντελής Θαλασσινός και Γιώργος Καζαντζής στο Μουσικότροπο