Ειδήσεις

Στα πράσινα το Δημαρχείο Κιλελέρ για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού


Με το πράσινο χρώμα της ελπίδας φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Κιλελέρ στη Νίκαια, με αφορμή την 6η Μαρτίου, την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας.Ως μια υπόμνηση για την ανάγκη στήριξης σε παιδιά – θύματα κάθε είδους εκφοβισμού.

Σήμερα, που ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και η κοινωνία.Η μορφή αυτή της ενδοσχολικής βίας έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και θεωρείται ως η πιο κυρίαρχη μορφή νεανικής παραβατικότητας με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική ανάπτυξη και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Την 6η Μαρτίου εκπαιδευτικοί, μαθητές και φορείς καλούνται να αλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες για την  κατανόηση του φαινομένου, για τα αίτια της εμφάνισής του καθώς και για τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εμπλεκόμενων μαθητών.

Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν  όλοι να συμμετάσχουν στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και στην ενεργοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Η σχολική βία και ο εκφοβισμός μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Αποτελούν σαφή  παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση και επηρεάζουν καταλυτικά τη σωματική και την ψυχική τους υγεία καθώς και την ευημερία τους. Τα παιδιά και οι νέοι που υφίστανται σχολική βία μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη, μπορεί να χάνουν μαθήματα και σε περιπτώσεις  να ενδέχεται να εγκαταλείπουν εντελώς το σχολείο με αρνητικό αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Η ατμόσφαιρα της ανασφάλειας, του άγχους και του φόβου που εκπορεύεται από τον σχολικό εκφοβισμό  είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητά της. Σήμερα, αλλά και κάθε ημέρα πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά – θύματα αυτής της νοσηρής κατάστασης ότι δεν είναι μόνα τους, απροστάτευτα απέναντι στη βία. Ότι έχουν τη στήριξη όλων μας. Τη δικαιούνται, τη χρειάζονται και θα τους την προσφέρουμε.

Λέμε με μια φωνή ΟΧΙ στον εκφοβισμό, στον εξαναγκασμό,                         στην απομόνωση, στη βία. ΝΑΙ στον αλληλοσεβασμό, στην ομαδικότητα, στη φιλία και στην αλληλεγγύη»!

 

Προηγούμενο άρθρο Προηγιασμένη και κήρυγμα στον Άγιο Αχίλλιο, κάθε Τετάρτη απόγευμα
Επόμενο άρθρο Θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη στο Θεσσαλικό Θέατρο