Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι Ν. Λάρισας: Απαιτούμε μέτρα προστασίας της ζωής μας


Συναδέλφισσα και συνάδελφε, η 8η Μάρτη, και φέτος,για ακόμη μία φορά, μας βρίσκει να θρηνούμε θύματα, εξαιτίας των δολοφονικών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις κατ’ εντολή των κεφαλαιοκρατών. Από την μία, ο σεισμός στην Τουρκία, με τις εκατόμβες νεκρών, σε σπίτια φέρετρα, από την επιλογή για εγκληματικές παραλείψεις μπροστά στον βωμό του κέρδους, με συνένοχο το αστικό κράτος της Τουρκίας. Από την άλλη, στην Ελλάδα το τραίνο του τρόμου. Η συντήρηση και εφαρμογή μέτρων προστασίας για την ασφαλή διέλευση των τραίνων, θεωρείτε κόστος και από την ιδιωτική εταιρία που αγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκατομμύρια ευρώ, και από το κράτος, που την επιδοτεί με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χωρίς να νοιάζεται κανείς από τους δύο για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων στα τραίνα.

Τιμούμε την 8η Μάρτη, δυναμώνοντας την πάλη για την γυναικεία χειραφέτηση. Ανυποχώρητα, παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις.Δυναμώνουμε τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

 

Οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι, δεχόμαστε καθημερινά την εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας.Έχουμε ελάχιστο έως καθόλου διαθέσιμο χρόνο για τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας.

Και σήμερα, στον 21ο αιώνα, μανάδες στείλανε τα παιδιά τους με το πιο «ασφαλές μέσο»,το τραίνο, και δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους.

Ευθύνες, έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, που ξεπούλησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έδιναν ζεστό χρήμα και τελικά δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπήρχε καμία δικλείδα ασφαλείας.

Κυβερνήσεις και εταιρία, αγνόησαν τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εργαζομένων για λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και προστασίας στον σιδηρόδρομο. Μείωσαν το προσωπικό του ΟΣΕ από 14.000 σε 735 άτομα.

Το μόνο που έκαναν, όλα τα χρόνια, είναι να σπείρουν το φόβο, να καταστέλλουν κάθε κίνημα διεκδίκησης, ακόμη και σήμερα, στις διαμαρτυρίες και στα συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, από Εργατικά Κέντρα, συλλόγους και σωματεία.

 

Οι αγώνες των εργατριών των δύο περασμένων αιώνων, που σήκωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τις γυναίκες του μόχθου : τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών. Ασυμβίβαστα, μαχητικά και οργανωμένα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία που μπορούμε να κατακτήσουμε σήμερα, τον 21ο αιώνα.

 

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο, να συμμετάσχειστην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. 

 

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
  • Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.
  • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
  • Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου όπως η τηλεδιοίκηση, η φωτοσήμανση ,  το ETCS κα.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Αντικατάσταση όλων των συρμών μεγάλης παλαιότητας με νέους σύγχρονους κι ασφαλείς.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.
  • Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία. Να χορηγηθούν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Τεχνικός Ασφάλειας και γιατρός Εργασίας σε κάθε συγκρότημα.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν άμεσα έργα για την υπογειωποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας(άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης & Λάρισας-Βόλου). Μέχρι την αποπεράτωσή τους  εξασφάλιση  φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις της πόλης μας .
  • Άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης , με ευθύνη κι επιβάρυνση της HellenicTrain ,για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας-Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Προηγούμενο άρθρο Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα της Άννας Βαγενά για την Ημέρα της Γυναίκας