Ειδήσεις

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας & τους Βουλευτές του Νομού Λάρισας, σχετικά με την αποζημίωση για ακαρπία στια ελαιόδεντρα του έτους 2021 επισυνάπτοντας έγγραφο της Δ.Α.Ο.  Π.Ε Λάρισας.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί παραδοσιακά μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας και σχεδόν το 90% των γεωργών στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια της ελιάς. Οι αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής έχουν βέβαια αναστρέψει την κατεύθυνση της παραδοσιακής μονοκαλλιέργειας της ελιάς και πλέον οι παραγωγοί καλλιεργούν την ελιά με σύγχρονα μέσα και έχει καταστεί η καλλιέργειά της μηχανική. Δεδομένου ότι η χρήση του ελαιόκαρπου κυμαίνεται κατά 40% για επιτραπέζια και 60% για λάδι, το γεγονός αυτό βέβαια προσδίδει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα όσον αφορά τρόπο παραγωγής της ελιάς, αφού το παραγόμενο προϊόν παράγεται με βιολογικές μεθόδους και οικολογική συνείδηση.

Στην καλλιεργητική περίοδο 2021, η παραγωγή ελαιοκάρπου στις περισσότερες περιοχές του Δήμου Τεμπών κυμάνθηκε δυστυχώς σε επίπεδα χαμηλότερα του 20% σε σχέση με χρονιά σε πλήρη καρποφορία. Οι ανησυχίες των παραγωγών και ο προβληματισμός τους για την πορεία της παραγωγής τόσο σε βρώσιμη ελιά όσο και για την παραγωγή λαδιού, δημιούργησαν μια τεράστια απογοήτευση και οικονομική δυσπραγία σε όλους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο έτος 2021, δεν πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δακοκτονίας στα 4/5 της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στο δήμο Τεμπών. Τα έξοδα βέβαια για τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα, λίπανση, φυτοπροστασία κ.λ.π.) πραγματοποιήθηκαν στο ακέραιο.

οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες λόγω της τεράστιας αύξησης στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.λ.π.) αλλά και στο εργατικό δυναμικό, αφού για το αναφερόμενο έτος (2021 ) τα έσοδα από την καλλιέργεια ελιάς ήταν μηδενικά.

Έχοντας υπ’ όψη όλων των παραπάνω σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών για οριζόντια ενίσχυση είτε μέσω de minimis είτε μέσω άλλων συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι έχει κοινοποιηθεί από το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας, προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ πόρισμα για το ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς του έτους 2021″.

Προηγούμενο άρθρο Προηγιασμένη Λειτουργία και κήρυγμα στον Ι.Μ. Ν. Αγ. Αχιλλίου
Επόμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα