Ειδήσεις

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας


Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας πραγματοποίησε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λάρισας με θέμα την Παρουσίαση της Μπροσούρας της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

Την εισήγηση έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας. Στην Εισήγηση τονίστηκαν τα παρακάτω:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη χαιρετίζει όλες και όλους εσάς, που συμμετέχετε στη σημερινή εκδήλωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται από τις Επιτροπές της ΕΕΔΥΕ παρόμοιες εκδηλώσεις παρουσίασης της δεύτερης, επικυρωμένης έκδοσης της Μπροσούρας της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών». Είναι πολύ σημαντική η σημερινή σας εκδήλωση, γιατί η Λάρισα, ο νομός Μαγνησίας, δεκάδες άλλα μέρη της πατρίδας μας μετατρέπονται σε ορμητήρια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Γιατί η χώρας μας ολόκληρη γίνεται ορμητήριο και ταυτόχρονα στόχος απαντητικών χτυπημάτων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

 

Η Μπροσούρα που παρουσιάζεταισήμερα είναι η δεύτερη έκδοση και  αποτελεί συνέχεια της πρώτης, που είχε κυκλοφορήσει το 2018, εμπλουτίζοντάς την με τις πυκνές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και με την πείρα που συγκεντρώθηκε από την πολύμορφη δράση του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος τα τελευταία χρόνια.

Όπως η πρώτη, έτσι και αυτή η δεύτερη έκδοση έχει ως στόχο την ενημέρωση του λαού για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, την αποκάλυψη του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, την αποκάλυψη των βαριών ευθυνών που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την πλήρη μετατροπή της χώρας σε αμερικανονατοϊκό πολεμικό προγεφύρωμα και ορμητήριο.

 

Η μπροσούρα που παρουσιάζουμε σήμερα μεταφράστηκε και εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον εφόδιο στη δουλειά της ΕΕΔΥΕ σε διεθνές επίπεδο, στις επαφές μας με τ’ αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε και διακινήθηκε από την αντιπροσωπεία μας στο 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο Βιετνάμ. Επιδιώκουμε να αποτελέσει βασικό εργαλείο της δουλειάς μας το επόμενο διάστημα. Να συμβάλλει στο πλατύτερο άνοιγμα της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης, να έρθουμε κοντά σε όλους όσους ανησυχούν γι’ αυτά που διαδραματίζονται με επίκεντρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.

 

Μέσα από την έκδοση της ΕΕΔΥΕ αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, έχουν συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη χώρα μας «γεωπολιτικό μεντεσέ» και «πυλώνα», εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική έχουν την ίδια ταυτότητα, έχουν το ίδιο ταξικό πρόσημο, εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

 

Στην παρούσα έκδοση έγινε προσπάθεια, εκτός από τις εξελίξεις, να καταγραφούν οι υπάρχουσες ευρωατλαντικές βάσεις, ο ρόλος κάθε μιας ξεχωριστά αλλά και στοιχεία για κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη. Για τον έλεγχο και την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζουμε σημαντική ήταν η συμβολή αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αγωνίζονται στο πλευρό μας.

 

Στη Μπροσούρα γίνεται ιστορική αναδρομή των γενικότερων συνθηκών κι εξελίξεων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Αναφερόμαστε στην ίδρυση του ΝΑΤΟ, στις 4 Απρίλη του 1949, και στη συνέχεια στην ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας το 1952, καθώς και στους αγώνες της ΕΕΔΥΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της το Μάη του 1955.

 

Γίνεται σύντομη αναφορά και στο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» που λειτούργησε ως αντίβαρο στους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στα 36 χρόνια της ύπαρξής του – μέχρι τη διάλυσή του την 1 Ιούλη 1991 – το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στάθηκε πραγματικός αντίπαλος στις επιθετικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, υπερασπιστής των εργαζόμενων και του σοσιαλισμού, της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

 

Παρουσιάζεται ο εγκληματικός χαρακτήρας και δράση του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Από την περίοδο του δόγματος του «Ψυχρού Πολέμου» και της πυρηνικής τρομοκρατίας οι στρατιωτικές του επεμβάσεις, όπως στην Κορέα και την Ινδοκίνα, συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Δεκάδες πολεμικές εστίες – στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, στις χώρες της Αφρικής, στην Ουκρανία… Πραγματικά μία ατελείωτη αλυσίδα, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς. Την ίδια στιγμή, στην πράξη αποκαλύπτεται ότι ο βασικός και πραγματικός εχθρός των ιμπεριαλιστών είναι τα κινήματα για την κοινωνική απελευθέρωση των λαών.

Η περσινή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στη Μαδρίτη, στις συνθήκες κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έλαβε αποφάσεις για την ισχυροποίηση και την επέκτασή του με νέα κράτη μέλη. Αποφάσισε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, την ενσωμάτωση και άλλων κρατών στους επιθετικούς του σχεδιασμούς, τη μονιμοποίηση της παρουσίας των δυνάμεων του στην ανατολική Ευρώπη, όπου σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιωτικούς.

 

Η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητά της, αναβαθμίζοντας τη «Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030». Παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η δήθεν «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «του διεθνούς δικαίου» επιστρατεύονται για να στρώσουν το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Δηλωτικό των στοχεύσεων του ΝΑΤΟ είναι, ότι για πρώτη φορά σε απόφαση Συνόδου Κορυφής αναφέρεται η Κίνα ως «συστηματική πρόκληση για την ευρωατλαντικήασφάλεια», στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με το ευρωασιατικό που διαμορφώνεται με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

 

Η Νέα Στρατηγική Αντίληψη προβλέπει ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της συμμαχίας, του πυρηνικού και συμβατικού οπλοστασίου της, αλλά και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την επέκταση της δράσης του σε όλο τον πλανήτη, τη διεύρυνση µε νέα µέλη και τη συγκρότηση πολλών και πολυάριθμων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων.

 

Στο έδαφος αυτό προωθείται η παραπέρα στρατιωτικοποίηση και της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 6 Οκτώβρη πέρσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και το οποίο προβλέπει τη μαζική αποστολή υπερσύγχρονων όπλων, με το πρόσχημα ότι έτσι θα συντομεύσουν τον πόλεμο! Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη απόφαση αποστολής γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2.

 

Μέσα από τις διεργασίες για την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προωθείται η μεταξύ τους συνεργασία και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κοινών δράσεων. Παίρνονται μέτρα για την προώθηση του στόχου της λεγόμενης «Στρατηγικής Αυτονομίας» και του Ευρωστρατού – αρχικά με δύναμη 50.000 στρατιωτών – και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στις κοινές επιχειρήσεις µε το ΝΑΤΟ, που παραμένει ο βασικός πυλώνας της λεγόμενης ευρωπαϊκής ασφάλειας.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους υπογραμμίζουμε, ότι η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ επιβάλλεται να συνδυάζεται και με την αποκάλυψη και καταδίκη του ρόλου και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ και η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθροί των λαών, δεν έχουν καμία υπόσταση οι ισχυρισμοί που παρουσιάζουν την ΕΕ ως δήθεν «φιλειρηνική δύναμη».

 

Ξεχωριστό κεφάλαιο της έκδοσης αποτελεί το ζήτημα του παραπέρα δυναμώματος της πάλης ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ιδιαίτερα στο έδαφος των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, που χαρακτηρίζονται από τις εκατέρωθεν απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά και τις πολυάριθμες ασκήσεις – πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Οι λαοί δεν έχουν κανένα όφελος από αυτήν την αντιπαράθεση, το μόνο που θα «κερδίσουν» είναι ο θάνατος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η φτώχεια και η εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και πρέπει ενωμένοι να δώσουν τον κοινό αγώνα ενάντια στις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Πάγια θέση μας είναι, ότι ούτε ο ελληνικός λαός, μα ούτε και κανείς άλλος λαός, δεν πρέπει να μπει κάτω από τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, καμίας αστικής τάξης, ούτε της χώρας του, ούτε και κάποιας ξένης. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουμε τη δική μας σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

 

Οι εξελίξεις φέρνουν το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μπροστά σε νέα, σύνθετα καθήκοντα, με στόχο τη διαφώτιση και την οργάνωση της πάλης του λαού μας. Η ανάγκη ενός ισχυρού κινήματος, με δυνατές και δραστήριες Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν Βάσεις – Στρατηγεία – Υποδομές, έχει αποδειχθεί πολλές φορές, στα πάνω από 67 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ.

 

Είναι ανάγκη μέσα από τη δράση μας να συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, για να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δράση της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στη δράση των Επιτροπών Αγώνα κατά των Βάσεων, μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, των φοιτητών, τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, μαζί με κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

 

Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της χώρας σ’ αυτόν έφεραν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Έδειξαν τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ρεύματος λαϊκής αντίστασης, που θα συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Οι απαιτήσεις για τη συνέχιση και την ενίσχυση της πάλης αυξάνουν και τις δικές μας ευθύνες. Να δυναμώσουμε αποφασιστικά τη λαϊκή πάλη για:

 

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, της Ελληνογαλλικής και όλων των άλλων ιμπεριαλιστικών συμφωνιών.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμιά νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι πύραυλοι «Πάτριοτ» από τη Σαουδική Αραβία.
  • Όχι στους νατοϊκούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Έχοντας συναίσθηση των ευθυνών μας, και από τη σημερινή παρουσίαση της έκδοσης ν’ απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στο λαό, στους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στον κόσμο με τον οποίο συναντηθήκαμε στους αγώνες το προηγούμενο διάστημα, να δυναμώσουμε τη δράση μας, να αξιοποιήσουμε και να διαδώσουμε με κάθε τρόπο αυτή την έκδοση.

Προηγούμενο άρθρο Τοπικές Επιτροπές Θεσσαλίας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Σέργιο Μαρούδα
Επόμενο άρθρο Όλα έτοιμα για το Καρναβάλι Συκουρίου