Ειδήσεις

Ε. Λιακούλη: Επικοινωνιακή φιέστα το νομοσχέδιο για την καινοτομία του ΥΠΕΣ


Αυστηρή κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ως Ειδική Αγορήτρια κατά τις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί δήθεν …«συστήματος καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα».

Στην αναλυτική ομιλία της, η Λαρισαία Βουλευτής αποδόμησε με τεκμηρίωση το νομικό περιεχόμενο και την πολιτική σκοπιμότητα των διατάξεων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά τα κάτωθι:

«Γνωρίζαμε πως έχετε μπερδέψει τη σύνταξη Νομοσχεδίων με τη σύνταξη Δελτίων Τύπου, αλλά στο “κύκνειο άσμα” σας, υπερβήκατε εαυτόν, σε ένα τραγελαφικό “ρεσιτάλ”. Τοποθετείτε στην αρχή ένα εύηχο “πιασάρικο” σλόγκαν, την “καινοτομία”, σαν επικοινωνιακό παραβάν, για να καλύψετε το χάος δεκάδων αμφιλεγόμενων νομοθετικών “μπαλωμάτων”.

Δεν μπορεί να γίνει πιστευτή, ομιλώντας περί καινοτομίας, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που άνοιξε διάπλατα το “χρονοντούλαπο” και “ξέθαψε” από το παρελθόν τους πιο παρωχημένους “σκελετούς” διακυβέρνησης, αναβιώνοντας σωρηδόν παλαιοκομματικές πρακτικές του “βαθέος Κράτους της δεξιάς”.

– Καινοτομία δεν είναι η πελατοκρατεία και ρουσφετολογία.

– Καινοτομία δεν είναι η κομματική εξάρτηση της Διοίκησης.

– Καινοτομία δεν είναι οι ιλιγγιώδεις απευθείας αναθέσεις με τα λεφτά των πολιτών.

  • – Καινοτομία δεν είναι η – όλως τυχαίως – “πεσμένη” Διαύγεια, όταν η επικαιρότητα σείεται από οσμές σκανδάλων.
  • – Καινοτομία δεν είναι το Κράτος των μετακλητών, που πλέον “φυτέψατε” και σε ιεραρχικές θέσεις ευθύνης, αλλοιώνοντας διαχρονικές αρχές της δημοσιοϋπαλληλικής ανέλιξης.
  • – Καινοτομία δεν είναι το Κράτος των ανιψιών, των κουμπάρων και των κολλητών.
  • – Καινοτομία δεν είναι οι διαδοχικές απόπειρες χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • – Καινοτομία δεν είναι οι αντισυνταγματικές αλλοιώσεις στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, το “παιχνίδι” με τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, που συνεχίζετε ακόμα και μετά το ηχηρό “ράπισμα” του ΣτΕ.
  • – Καινοτομία δεν είναι το έλλειμμα 304 εκατομμυρίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2022, ούτε το έλλειμμα 148 εκατομμυρίων για το 2023.
  • – Καινοτομία δεν είναι η υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, με ταυτόχρονη διαιώνιση εξαρτημένων γενιών ομήρων συμβασιούχων.
  • – Καινοτομία δεν είναι να εξαρτάται η λειτουργία των πόλεων, για το παραμικρό, από την υπογραφή και το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ενός Υπουργού στην Αθήνα.
  • – Καινοτομία δεν είναι, ο Πρωθυπουργός να δεσμεύεται προεκλογικά για ριζική Αποκέντρωση και, τελικά, να κλείνει τη θητεία του με μηδενικά πεπραγμένα στο πεδίο των αρμοδιοτήτων.
  • – Καινοτομία δεν είναι μια Κυβέρνηση να υπόσχεται στους Δήμους και στις Περιφέρειες χίλια μύρια, αλλά να μην υλοποιεί τίποτα από όσα έταξε, ούτε καν τον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που τόσα χρόνια, από το 2019 ακούμε, αλλά ποτέ δεν είδαμε.
  • – Καινοτομία δεν είναι ένας Υπουργός, όταν κάνει τη δουλειά του και κατανέμει στους ΟΤΑ τα χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), χρήματα που εκ του νόμου τους ανήκουν, να αυτοδιαφημίζεται κάθε λίγο και λιγάκι με πομπώδεις Ανακοινώσεις, σαν να έκανε “κατόρθωμα”, σαν να έβγαλε τα λεφτά από τη δική του τσέπη.
  • – Καινοτομία δεν είναι μια Κυβέρνηση, ενώ αναλίσκεται για χρόνια σε “ήξεις αφίξεις” για το ρόλο και το μέλλον των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στο τέλος μόνη έννοια και μοναδικό πεπραγμένο να επιδεικνύει το διορισμό ημετέρων στην ηγεσία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
  • – Όχι, σίγουρα δεν είναι καινοτομία, το παρακράτος των παρακολουθήσεων.
  • – Καινοτομία δεν είναι οι επιθέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και η θεσμική διολίσθηση.

– Καινοτομία δεν είναι οι πολίτες να ζουν με επιδόματα και να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ οργιάζει η αισχροκέρδεια λίγων και ισχυρών.

Όλα αυτά, και τόσα άλλα επιτελικά “παράσημα” της γαλάζιας διακυβέρνησης, δεν είναι καινοτομίες, αλλά ολική επαναφορά ενός δυσώδους παρελθόντος, που τούτη η Χώρα έχει πληρώσει στο “πετσί” της πολύ ακριβά.

Αυτό δεν είναι νομοθετικό έργο, είναι προεκλογική επικοινωνιακή φιέστα, που υποβαθμίζει τη νομοθετική εξουσία και υποτιμά τη Δημόσια Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.»

Προηγούμενο άρθρο Ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο - Λύκειο Βερδικούσιας
Επόμενο άρθρο Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο ΣΒΘΣΕ στηρίζουν το αίτημα των Συνεταιριστικών Τραπεζών