Ειδήσεις

Το θέμα της ζημιάς στην παραγωγή κάστανων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών φέρνει στη Βουλή με Αναφορά της η Άννα Βαγενά


Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε σήμερα, 20/02/23, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά, διαβιβάζοντας το από 13/02/2023 έγγραφο του Δημάρχου Τεμπών, με θέμα: «Ζημιά στην παραγωγή κάστανων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών».

Η Βουλευτής στην αναφορά της επισημαίνει:

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, στον Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται σήμερα περίπου 3000 στρέμματα με καστανιές και η παραγωγή του κάστανου ξεπερνά τους 600 τόνους ετησίως. Η μεγαλύτερη έκταση, 2800 στρέμματα, βρίσκεται στο ορεινό δασικό σύμπλεγμα του Κισσάβου και καλλιεργείται από τους κατοίκους της Κοινότητας Αμπελακίων. Όσον αφορά τις λοιπές εκτάσεις, τα μεν 60 στρέμματα καλλιεργούνται από τους κατοίκους της τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς, τα δε υπόλοιπα 140 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου, στις τοπικές κοινότητες Πυργετού, Αιγάνης και Κρανιάς.

Ήδη από το 2021, καστανοπαραγωγοί αναφέρουν συμπτώματα φαιάς σήψης στους καρπούς της καστανιάς κατά τη συγκομιδή, ενώ κατά τη συγκομιδή του 2022 το πρόβλημα έγινε τόσο έντονο, ώστε το ποσοστό ζημίας στην συγκομισθείσα παραγωγή άγγιξε το 80%.

Δυστυχώς, η προσβολή του καρπού του κάστανου από την εν λόγω ασθένεια δεν είναι εμφανής κατά τη συλλογή του, αντιθέτως, είναι δυνατόν να διαπιστωθεί μόνο κατά τη μετασυλλεκτική επεξεργασία του. Κατ’ανάγκην, λοιπόν, τότε σταματά κάθε διαδικασία εμπορίας της παραγωγής, σχεδόν το σύνολο της οποίας εξάγεται στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, τα έσοδα του 1.700.000 ευρώ μέχρι το 2021, που εξασφάλιζαν μια σταθερή δυναμική στην καλλιέργεια, στους κατοίκους και στην προστασία του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, το 2022 περιορίστηκαν στις 700.000, απώλεια της τάξεως του 60%, ενώ κατέστη δυνατό να διατεθεί προς εξαγωγή μόλις το 25% της παραγωγής. Συμπεριλαμβανομένων και του κόστους ασφάλισης της παραγωγής (ΕΛΓΑ) και του ίδιου του παραγωγού (ΕΦΚΑ), είναι φανερό ότι τα έσοδα δεν καλύπτουν ούτε το 50%.

Δεδομένου δε, ότι το 35-40% της παραγωγής παρέμεινε στα δένδρα, ασυγκόμιστο, θεωρείται αυτονόητη η εμφάνιση της ασθένειας του κάστανου και στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικά εξαγώγιμου προϊόντος θα υπερβαίνει τα έσοδα. Συνυπολογίζοντας, επιπροσθέτως, τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, του κόστους των πρώτων υλών (φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα κ.ά.) και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας και παραγωγής κάστανων είναι ιδιαιτέρως ορατός.

Είναι επιβεβλημένη, λοιπόν, εκ μέρους της Πολιτείας μια νέα, ολοκληρωμένη, συνολική θεώρηση του προβλήματος, με τεκμηριωμένες και κατάλληλες καλλιεργητικές οδηγίες προς τους παραγωγούς, καθώς και η άμεση οικονομική ενίσχυση του εισοδήματός τους που έχει συρρικνωθεί.

Ο Δήμαρχος Τεμπών μεταφέρει την απόγνωση και τα δίκαια αιτήματα των καστανοπαραγωγών, που ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ ανά στρέμμα, αντί των 150 ευρώ που ανακοινώθηκε, ώστε η παραγωγή του κάστανου να εξακολουθήσει και την επόμενη χρονιά.

Η κ. Βαγενά ζητά από τονΥπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμωννα εξετάσει άμεσατα αιτήματα των καστανοπαραγωγώνκαι να την ενημερώσειγια τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ζήτημα δημοκρατίας η πρόσβαση κωφών στην ενημέρωση
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και της νομοθεσίας περί όπλων