Ειδήσεις

Στη βιβλιοθήκη Βατικανού ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την Αγία Σοφία


Στο Βατικανό, τον δήμο της Γκρότα Φεράτα και την ομότιμη βυζαντινόρυθμη Ιερά Μονή Κρυπτοφέρρης βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ρώμη, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας του θεσμού για την Αγία Σοφία.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είναι μεταξύ των ομιλητών στην παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο πανεπιστήμιο Sapienza, μετέβη με τα μέλη της αντιπροσωπείας στην Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος, στην κρύπτη του  οποίου βρίσκεται ο τάφος του Ισαποστόλου  Αγίου Κυρίλλου.

 

Στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου

Εξερχόμενος του ναού ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι «αισθανόμαστε δέος ευρισκόμενοι στον χώρο που έχει ταφεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ένας από τους σπουδαιότερους λογίους της πρώτης μεταχριστιανικής χιλιετίας. Ο Άγιος Κύριλλος, μαζί με τον αδελφό του Μεθόδιο, οι Έλληνες αυτοί Θεσσαλονικείς του 9ου αιώνος, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Και δικαίως ονομάζονται “Φωτιστές των Σλάβων”. Το έργο τους έχει ανυπολόγιστη ιστορική και πολιτισμική αξία. Γιατί η ιεραποστολική τους αποστολή οδήγησε στον εκχριστιανισμό και εκπολιτισμό των Σλάβων και το κυριώτερο αυτό έγινε μέσω των δικών τους γλωσσών. Όχι στα ελληνικά ή στα λατινικά. Αναμφίβολα αυτό καταδεικνύει και τον σεβασμό που επεδείκνυε ο βυζαντινός ορθόδοξος κόσμος, στοιχείο κι αυτό του ελληνικού πολιτισμού, στους άλλους λαούς».

 

Στην τελευταία βυζαντινή Μονή της Ιταλίας

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, στην οποία συμμετέχουν οι Έλληνες βουλευτές κ.κ. Σταύρος Κελέτσης, ταμίας της ΔΣΟ, Θανάσης Δαβάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας κ. RadomirTcholakov, ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Ιορδανίας κ. DerarAldawood, ο π. βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου κ. GencPollo, οι Σύμβουλοι δρ Κώστας ΜυγδάληςκαιδρAlexanderFomenko, και ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με τους Ρωμαιοκαθολικούς θεσμούς κ. VergilioAvato, επισκέφθηκε, επίσης, τη βυζαντινή Ιερά Μονή του Αγίου Νείλου στην Γκρότα Φεράτα. Εκεί τους υποδέχθηκε ο ηγούμενος π. Φραγκίσκος και στη συνέχεια τους ξενάγησε στο καθολικό και τη βιβλιοθήκη της Μονής.

Σημειώνεται ότι η Βυζαντινόρρυθμη Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης, που ονομάζεται, επίσης, Μοναστήρι του Οσίου Νείλου του Νέου, ιδρύθηκε το 1004, από μια ομάδα Ελλήνων μοναχών, προερχομένων από τη Νότια Ιταλία. Σήμερα, η Μόνη αυτή είναι η τελευταία που απέμεινε από τα πολυάριθμα βυζαντινά μοναστήρια του μεσαίωνα στην Κάτω Ιταλία και τη Ρώμη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαριστώντας τον ηγούμενο ευχήθηκε «η μονή που αποτελεί βυζαντινή μαρτυρία στην ιταλική χερσόνησο να συνεχίσει να λειτουργεί με το βυζαντινό τυπικό στην ελληνική γλώσσα έως της συντελείας του αιώνος».

 

Στους “Κήπους της Πάτμου”

Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχε η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στον δήμο της Γκρότα Φεράτα, όπου εξερχόμενη του δημαρχείου υποδέχθηκε τους βουλευτές η αντιδήμαρχος κα Rits Consoli στην λεγόμενη πλατεία “Οι κήποι της Πάτμου”. Η αντιδήμαρχος τους ενημέρωσε για τους στενούς δεσμούς της Γκρότα Φεράτα με τον ελληνισμό, τη σύνδεση της με το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό, αλλά και την αδελφοποίησή της με το νησί της Πάτμου. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερεστην κ. Consoli  τον Τόμο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», τονίζοντας ότι «το βυζαντινό μοναστήρι που έχετε το προνόμιο να βρίσκεται στον δήμο σας, όπως και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα υπόδειγμα και σύμβολο της ενωμένης εκκλησίας της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας».

 

Στο Βατικανό

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη του Βατικανού, όπου την υποδέχθηκε ο Αρχειονόμος και Βιβλιοθηκάριος mon. AngeloVincenzoZani.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην εκστρατεία της ΔΣΟ και την θερμή υποδοχή που έτυχαν κατά την επίδοση του Τόμου στον Ποντίφικα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκη του Βατικανού ευχαρίστησε για την επίδοση του Τόμου και ξενάγησε την αντιπροσωπεία στην ιστορική βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας. Πριν την αποχώρησή της η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία και Master Class από το Alter Sonus Trio στο Μουσικότροπο
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νταή σε εκδήλωση της AgroThessaly στα Φάρσαλα