Ειδήσεις

Επιστολή του δημάρχου Τεμπών στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας & τους Βουλευτές του Νομού Λάρισας, σχετικά με την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών επισυνάπτοντας παραστατικά  πώλησης που αποτυπώνουν το πραγματικό πρόβλημα της διάθεσης του προιόντος.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Η περσινή καλλιεργητική περίοδος ενώ ξεκίνησε με καλούς οιωνούς κατέληξε σε μια τεράστια οικονομική καταστροφή για την παραγωγή του αμύγδαλου.

Διαπιστώνουμε, όσον αφορά την παραγωγή του αμύγδαλου αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ήτοι 550 – 600 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στη διάθεση του προϊόντος. Από τα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι οι πραγματοποιηθείσες αγοραπωλησίες διαπραγματεύθηκαν περίπου 25-30% κάτω από τον μέσο όρο της τριετίας και το 50% της συγκομισθείσας παραγωγής παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών. Επιπρόσθετα είναι γνωστό σε όλους ότι οι τιμές λιανικής στα σημεία πώλησης των αμυγδάλων, φτάνουν έως και 300%!! πάνω από τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί.

Δεδομένου των ανωτέρω άλλα και των ζημιών που έχουν προκληθεί από το 2017 μέχρι το 2021  λόγω παγετού, έχουν φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες καλλιεργητικές εργασίες, με κίνδυνο την εγκατάλειψη μεγάλου μέρους των εκτάσεων.

Οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες λόγω της τεράστιας αύξησης στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.λπ.) αλλά και στο εργατικό δυναμικό.

Έχοντας υπ’ όψη όλων των παραπάνω σας μεταφέρουμε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών για οριζόντια ενίσχυση είτε μέσω de minimis είτε μέσω άλλων συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και απαιτούμε την άμεση εκταμίευση.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας!
Επόμενο άρθρο Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε ο Σύλλογος Γυναικών της Τ.Κ. Δοξαρά