Ειδήσεις

Μεταρρύθμιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιλογή, Καινοτομία, Εξέλιξη


Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023   πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου,  εκδήλωση  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας με θέμα: “Μεταρρύθμιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Επιλογή, Καινοτομία, Εξέλιξη”. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή και τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, κ. Γιώργο Βούτσινο. Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Βασιλική Ζιάκα, ανέλαβε το συντονισμό της. Συμμετείχαν η Εθνική Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας κ. Πισλή καθώς και αξιότιμοι εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στην εκδήλωση τονίστηκε η σημασία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για την οικονομία αλλά και την κοινωνία της Ευρώπης του Μέλλοντος καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και αποτελεί καταλύτη ανάκαμψης και δίκαιης μετάβασης στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος που το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ένα σύνολο από πολιτικές και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και στην αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕΚ.

Σε ότι αφορά την περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας η κ. Ζιάκα ανέφερε ότι, το φετινό σχολικό έτος 2022-23, λειτουργούν 6 Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, 5 Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, 34 ΕΠΑΛ, 2 Πρότυπα ΕΠΑΛ, 9 Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα, στα οποία φοιτούν 8037 μαθητές με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 9 τομείς με 31 ειδικότητες και επιπλέον τη φετινή χρονιά δημιουργήθηκαν 60 τμήματα Μεταλυκειακού Έτους –Τάξης Μαθητείας στα οποία απορροφήθηκαν 514 μαθητευόμενοι στις 19 ειδικότητες που λειτουργούν.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο αγώνας κατά του φασισμού-ναζισμού δεν τελείωσε
Επόμενο άρθρο Περιοδεία Κλιμάκιου του ΚΚΕ με επικεφαλής το Θανάση Παφίλη στο 303 ΠΕΒ