Ειδήσεις

Παρέμβαση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Π. Νταή σε εκδήλωση της AgroThessaly στην Ελασσόνα


«Οι κτηνοτρόφοι της χώρας είναι αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και κατά συνέπεια να παρουσιάζεται συστηματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, τόσο στη χώρα όσο και στο νομό Λάρισας. Κάτι τέτοιο ωστόσο συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία της περιοχής μας, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας».

Αυτό τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της AgroThessaly2023 που ξεκινά σε λίγες ημέρες στη Λάρισα με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ – HELEXPO.
Ο κ. Νταής στη διάρκεια της παρέμβασης του τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα, αφού ο κλάδος δέχεται πια τεράστια επίθεση και το ενδεχόμενο μείωσης του ζωικού κεφαλαίου είναι καταστροφικό. Υποστήριξε ότι χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για να κρατηθεί όρθια η κτηνοτροφία και να αντιμετωπίσει τη πολυεπίπεδη κρίση που προκαλεί ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες με τη μείωση των τιμών στους παραγωγούς. «Η στήριξη της κτηνοτροφίας είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο – είπε ο κ. Νταής. Το γεγονός ότι παγκοσμίως οδηγούμαστε στα όρια μιας επισιτιστικής κρίσης και η διατροφική αυτάρκεια κάθε χώρας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης αυτής».  Τέλος ο κ. Νταής υποστήριξε ότι ο μόνος πρακτικός δρόμος για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα είναι η δημιουργία μεγάλων και ισχυρών συνεργατικών σχημάτων και συνεταιρισμών, ώστε η δύναμη να μεταφερθεί στους παραγωγούς και όχι τους μεσάζοντες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης AgroThessalyσε συνεργασία με το Δήμου Ελασσόνας και την ΔΕΘ HELEXPOμε θέμα «Καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας των εκτροφέων με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιο Αρσένο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γιάτσας ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Λάρισας και τον Αντιδήμαρχο Π. Νταή για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας, τονίζοντας πως η AgroThessaly έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο κ. Αρσένος τόνισε ότι στην επόμενη AgroThessaly θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί της Ελασσόνας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει και ο ίδιος προσωπικά για την διοργάνωση αυτή. «Η Ελασσόνα είναι πολύ τυχερή περιοχή ακριβώς λόγω του δυναμισμού που παρουσιάζει ο κτηνοτροφικός τομέας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένος.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Δίκαιη λύση στο πρόβλημα των κατεχόμενων ακινήτων του δημοσίου
Επόμενο άρθρο Λίφτ στον Κίσσαβο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας