Η περιπέτεια του 87χρονου ορειβάτη


 Δύο μέρες στο βουνό, σε δύσβατες περιοχές, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τη χαμηλή θερμοκρασία και την υγρασία της νύχτας να απειλεί την επιβίωσή του, ο 87χρονος ορειβάτης κ. Μίμης Αγοραστίδης, που αγνοούνταν μέχρι και προχθές, κατάφερε να βγει ζωντανός από τη μεγάλη περιπέτειά του.

 Αν και θα έλεγε κανείς ότι το βάρος των χρόνων στην πλάτη του δεν τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια δοκιμασία, τόσο η εμπειρία του όσο και τα εφόδια που είχε μαζί του μέσα σε ένα μικρό σάκο -και τα είχε σε κάθε εξόρμησή του στη φύση, όπως υποστηρίζουν σύντροφοί του στις εξορμήσεις του- ήταν σωτήρια.

Ερωτήματα όπως για το πώς επιβίωσε και πού βρήκε καταφύγιο τις δύο νύχτες που περιπλανιόταν στο βουνό, δυστυχώς ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει μέχρι και χθες, καθώς νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για προληπτικούς λόγους και αρκετά ταλαιπωρημένος βρισκόταν σε μια προσπάθεια να συνέλθει από τη μεγάλη περιπέτειά του.

«Αυτός μας δίδαξε βασικές αρχές για τις εξορμήσεις μας στα βουνά και επέμενε σε όλους να έχουν πάντα μαζί τους το σακίδιό τους και τον βασικό εξοπλισμό. Ο ίδιος δε, πάντα έδινε το παράδειγμα και τελικά απέδειξε πόσο δίκιο είχε και πόσο πολύτιμο για τη ζωή μας είναι να έχουμε για κάθε περίπτωση τα αναγκαία, όπως νερό, ξηρά τροφή, σοκολάτες ή άλλα γλυκά, μπουφάν, γάντια, σκούφο… κ.ά. », αναφέρει ο αντιπρόεδρος του φυσιολατρικού συλλόγου «Υπαίθριος Ζωή» Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, όπου ο 87χρονος κ. Αγοραστίδης είναι επίτιμος πρόεδρος και χάθηκε συμμετέχοντας σε μια από τις ορειβατικές εκδρομές του, την περασμένη Κυριακή, σε τοποθεσία μεταξύ του Ολύμπου και των Πιερίων.

Τόσο ο κ. Μιχαλόπουλος όσο και αρκετοί εθελοντές διασώστες υποστηρίζουν ότι κατάφερε να επιβιώσει χάρη στα εφόδια που είχε στο σάκο του, ενώ αναφέρουν ότι πιθανόν τη νύχτα να έβρισκε καταφύγιο σε παλιά πολυβολεία που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Ήταν έμπειρος ορειβάτης και έβαζε στο σακίδιό του πάντα όλα όσα θεωρούσε απαραίτητα. Αν και μεγάλος σε ηλικία πιστεύω ότι κατάφερε να αντέξει χάρη στην πολύ καλή του φυσική κατάσταση και στα εφόδια που είχε», υποστηρίζει ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λάρισας κ. Χρήστος Καραμπούζης.

«Είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να είχε μεγάλη ψυχική δύναμη και δυνατό ένστικτο επιβίωσης…Για την ηλικία του ήταν θαύμα που άντεξε με τη θερμοκρασία τη νύχτα να πλησιάζει τους 0 βαθμούς Κελσίου», συμπληρώνει ένας εκ των διασωστών που τον αναζητούσαν, ο κ. Θεόδωρος Καρκατσέλος του τμήματος Λάρισας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ

ΕΝΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ

Την περασμένη Τρίτη στις 6.30 μ.μ. όταν το σκοτάδι και οι καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν πια την έρευνα εντοπισμού του αγνοούμενου κ. Αγοραστίδη, αποφασίσθηκε να αποσυρθούν οι ομάδες έρευνας που συμμετείχαν, για να συνεχίσουν την επόμενη μέρα. Παρακολουθώντας όμως συνεχώς τον καιρό διαπίστωσαν ότι αναμενόταν να ξεσπάσει κύμα κακοκαιρίας στον Όλυμπο και η ανησυχία τους ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς μειώνονταν οι ελπίδες να βρουν τον αγνοούμενο σε καλή κατάσταση.

Όμως πριν εγκαταλείψει την έρευνά του για εκείνη την ημέρα ένας εθελοντής κάτοικος Κοκκινοπηλού, μέλος του συλλόγου ραδιοερασιτεχνών Πιερίας και εθελοντής δασοπυροσβέστης ο κ. Νικόλαος Στίκος, που γνωρίζει πολύ καλά κάθε κορυφή του Ολύμπου, αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια προς μια κατεύθυνση που πίστευε ότι πιθανόν να είχε ακολουθήσει ο αγνοούμενος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ανέβηκε στο αυτοκίνητό του, ακολούθησε το δασικό δρόμο από τον Κοκκινοπηλό προς την Πέτρα και στη διάρκεια της διαδρομής από διαίσθηση έστριψε σε έναν παράδρομο, ο οποίος καταλήγει σε αδιέξοδο και ακριβώς σε αυτό το σημείο βρήκε τον κ. Αγοραστίδη, περί τις 730 μ.μ.

Ο κ. Στίκος μας είπε: «Την τελευταία στιγμή βλέποντας τον παράδρομο άλλαξα πορεία, από διαίσθηση και μόνο. Πίστευα ότι θα τον βρω εκεί, όπως και έγινε. Πριν φτάσω στο αδιέξοδο τον είδα πεσμένο στο έδαφος και χωρίς πολλές δυνάμεις.

Ήταν πολύ ταλαιπωρημένος και εξαντλημένος. Το μόνο που μπορούσε να μου πει ήταν το επίθετό του, τίποτε άλλο. Του φόρεσα ένα μπουφάν και τον μετέφερα στο αυτοκίνητο, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησα ότι τον βρήκα…».

Σύμφωνα με τον κ. Στίκο το σημείο όπου βρήκε τον κ. Αγοραστίδη είναι πάνω από το λεγόμενο Μακρύρεμα και κοντά στην περιοχή Παλαιοχώρα.

Ο κ. Αγοραστίδης μεταφέρθηκε στο καφενείο του Κοκκινοπηλού, όπου βρισκόταν μέλη των ομάδων διάσωσης, από εκεί στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποστολή έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Καραμπούζη, ήταν πάνω από 60 άτομα και όλοι τους έδωσαν παράδειγμα ανθρωπιάς.

Αναλυτικότερα, στις έρευνες περιοδικά, συμμετείχαν οι εξής:

-Φυσιολατρικός σύλλογος «Υπαίθριος Ζωή» Λάρισας

-Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας

-Ένωση Ελλήνων Καταδρομέων

-«Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» από τμήματα της Λάρισας, της Κέρκυρας και της Φλώρινας

-Αερολέσχη Λάρισας (έγιναν διερευνητικές πτήσεις με αεροσκάφος «Τσέσνα»).

-Εθελοντές κάτοικοι της περιοχής.

Επίσης στις έρευνες συμμετείχε και η ΕΜΑΚ Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Υπαίθριος Ζωή», ύστερα από την επιτυχή κατάληξη της περιπέτειας του επίτιμου προέδρου της κ. Μίμη Αγοραστίδη, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στη διάσωσή του με τη συνεχή και αμέριστη προσπάθειά τους και ειδικότερα τους κατοίκους του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας, το Αστυνομικό τμήμα Ελασσόνας, την Πυροσβεστική Ελασσόνας, την ΕΜΑΚ Λάρισας, τις ομάδες διάσωσης Λιτοχώρου, Φλώρινας, Κέρκυρας και Λάρισας, τους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής και τους εθελοντές ραδιοερασιτέχνες Κατερίνης.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Με σκοπό να τιμηθούν όλοι οι εθελοντές που βοήθησαν στις έρευνες, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λάρισας οργανώνει ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί ,στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας.

«Με αυτή την εκδήλωση θέλουμε τόσο να ευχαριστήσουμε βέβαια όσους βοήθησαν αλλά κυρίως να αφυπνίσουμε του υπόλοιπους συνανθρώπους μας και να δείξουμε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να κάνει θαύματα», υποστήριξε ο κ. Καραμπούζης

Προηγούμενο άρθρο ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ οικοΛΟΓΙΚΑ συμμετοχή στις εργασίες της συνάντησης Μανιταροφίλων Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Όλα έτοιμα για την 6η Γιορτή Ακτινιδίου