Ειδήσεις

Γιώργος Λαμπρούλης: Η άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας κριτήριο ψήφου ενόψει των εκλογών


Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ενόψει και των εκλογών, η άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα της Υγείας, που ήρθε με σφοδρότητα στην επιφάνεια όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί κριτήριο ψήφου για τους υγειονομικούς, τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Υγεία, συνολικά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Παρ’όλη την προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών να ωραιοποιήσουν την κατάσταση η να δείξουν το «ενδιαφέρον» τους ενόψει των εκλογών, η πραγματικότητα για τον λαό είναι αμείλικτη: Από τη μία μετράει δεκάδες χιλιάδες θύματα από τον κορονοϊό, που ακόμα και σήμερα παραμένει απειλή. Κι από την άλλη, οι κλινικάρχες, οι φαρμακέμποροι και οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας μετράνε τα εκατομμύρια της κερδοφορίας τους, με στελέχη μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων να χαρακτηρίζουν κυνικά την πανδημία «αγελάδα μετρητών»!

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση παραμονές των εκλογών να εξαφανίσει τα ράντζα με αλχημείες, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «πιο δίκαιες» συμπράξεις κράτους – ιδιωτών, με «συμπληρωματικό ρόλο» των κλινικαρχών, για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν ανενόχλητοι, οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους τεράστιο «αποδεικτικό υλικό» για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους.

Η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και στην Υγεία αποδείχθηκε «καρμανιόλα» για τον λαό ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Το δημόσιο σύστημα κατέρρευσε, αφού και πριν δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέσα και προσωπικό. Σήμερα η κατάσταση είναι ασφυκτική, με υγειονομικούς να μην αντέχουν και να παραιτούνται. Με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να διαχειριστούν τα απόνερα της πανδημίας ή τα αποτελέσματα των μαζικών παιδικών ιώσεων. Με τα ράντζα να γίνονται καθεστώς μετά από κάθε εφημερία.

Αυτήν την αθλιότητα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως …«εκσυγχρονισμό», σχεδιάζοντας τον «νέο υγειονομικό χάρτη» με τα ίδια ακριβώς «υλικά», όπως τις ΣΔΙΤ, το κλείσιμο μονάδων και νοσοκομείων με κριτήρια χιλιομετρικών αποστάσεων. Την ίδια πολιτική – που τώρα βαφτίζει «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» – προώθησε ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πανδημία «ξελάσπωνε» την κυβέρνηση, ζητώντας «κοινής αποδοχής» υπουργό Υγείας!

Το χάσμα που μεγαλώνει για τον λαό και τα παιδιά του, ανάμεσα σ’ αυτό που ζούνε σήμερα από τη μια και από την άλλη στην ανάγκη και στις δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για αναβαθμισμένες, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως κόστος και ως κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Ότι χειροτερεύει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και την εξαναγκάζει την ώρα της ανάγκης να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό διακύβευμα για την υγεία του λαού μπροστά στις εκλογές: Αν και με την ψήφο του θα ενισχύσει την πάλη ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την αρρώστια σε …«αγελάδες», για να αρμέγουν κέρδη μια χούφτα παράσιτα.

Με ΚΚΕ πιο δυνατό, ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια για να προστατευτεί η ζωή του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για Υγεία – κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!

Λάρισα 6/2/2023

Προηγούμενο άρθρο Ο Νίκος Δένδιας προσκεκλημένος του Μάξιμου Χαρακόπουλου σε εκδήλωση στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Διανομή τροφίμων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ