Ειδήσεις

Γιώργος Λαμπρούλης: Ανάγκη διασφάλισης της εργασίας των ήδη διορισμένων υγειονομικών


Σοβαρότατη ανησυχία επικρατεί σε εκατοντάδες υγειονομικούς που διορίσθηκαν και εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας με την προκήρυξη 2Κ/2019, μετά την έκδοση νέων προσωρινών αποτελεσμάτων από τον ΑΣΕΠ, κατόπιν των 192/2022 και 193/2022 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση.

Οι διορισθέντες εργαζόμενοι καλύπτουν κρίσιμο μέρος των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και η προσφορά τους είναι σημαντική, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας.

Πρόκειται για εργαζόμενους, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έχουν εργασθεί για χρόνια με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μειωμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και αντιμετώπιζαν την άρνηση όλων των κυβερνήσεων για μετατροπή των συμβάσεων τους σε μόνιμη σχέση εργασίας.

Οι εξελίξεις με την προκήρυξη 2Κ/2019 απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι κανενός είδους «ειδική» ή «ενισχυμένη» μοριοδότηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, που δικαιούνται και έχουν ανάγκη οι χιλιάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, αναδείχθηκαν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος της μόνιμης εργασίας, απορρίπτοντας και την πρόταση μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 στην πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση.

Οι διορισθέντες υγειονομικοί της προκήρυξης 2Κ/2019, καθώς και οι υγειονομικοί που συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων, είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επομένως επιβάλλεται η διασφάλιση της παραμονής όλων των διορισθέντων υγειονομικών, καθώς και η άμεση πρόσληψη των εργαζομένων που συμπεριλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης, από το Σεπτέμβριο 2020, για την προκήρυξη 910 μονίμων θέσεων παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού.

     ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Με ποια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα εξασφαλισθεί η παραμονή των διορισμένων υγειονομικών της 2Κ/2019 στους φορείς που ήδη εργάζονται.

– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άμεση πρόσληψη των υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στους νέους πίνακες των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 2Κ/2019.

Ο Βουλευτής

Λαμπρούλης Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Τριήμερη εκδρομή της Τοπικής Διοίκησης Λάρισας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στην Βουλγαρία
Επόμενο άρθρο Κεντρική Οδός: Ακραία Καιρικά Φαινόμενα από την Κυριακή 5/2