Ειδήσεις

Τάσος Τσιαπλές: Κυβέρνηση – περιφέρεια και δήμοι, να βάλουν τέλος στο μαρτύριο των σεισμόπληκτων


Σε λίγο συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και το μαρτύριο των σεισμόπληκτων σε πολλά χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, συνεχίζεται και απ’ ότι φαίνεται θα είναι μακρύ.

Όσο κρατούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, πήγαιναν και έρχονταν στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των δήμων, με τις ατέλειωτες δηλώσεις και φωτογραφίες δίπλα σε δωρεές, μαζί και οι υποσχέσεις τους για γρήγορη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Δυο χρόνια μετά, τους ξέχασαν και τώρα τρέχουν ασταμάτητα μέσα στην τρελή χαρά από κοπή πίτας σε συνεστίαση για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, μπροστά στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Όμως οι εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες σε πολλά χωριά των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδόνας, Μετέωρων, Κιλελέρ, Τεμπών και Παλαμά, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πληγές του σεισμού.

Πάνω από 150 οικογένειες παραμένουν στα μικροσκοπικά κοντέινερ, σε συνθήκες ψύχους ή καύσωνα και άλλοι σε επικίνδυνα σπίτια.

Συνεχίζουν να υπάρχουν ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα».

Αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν από το επίδομα των 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με την καταβολή μέρους του επιδόματος των 1.200 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευή και επισκευές, όπως και σε πολλές δεκάδες επαγγελματίες για ζημιές στην επαγγελματική στέγη τους.

Η κατεδάφιση των «κόκκινων» κατοικιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε μια σειρά χωριά και πουθενά δεν έχει εκδοθεί άδεια και δεν έχει ξεκινήσει η ανέγερση καμίας νέα κατοικίας, αφού τα χρήματα που δίνονται ως κρατική συνδρομή είναι λιγοστά και ο δανεισμός πολύ δύσκολος για τους περισσότερους.

Εκτός από το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, που κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία, όχι από ευαισθησία προς τους σεισμόπληκτους, αλλά σαν «ανταπόδοση» στα  πάμπολλα μεγάλα δημόσια έργα που παίρνει, σε πολλά άλλα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό το ακατάλληλο δημοτικό σχολείο της Φαλάνης, για το οποίο δεν έχουν κάνει τίποτα κυβέρνηση και δήμος.

Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, πέρα από τις ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες του σεισμού, μετά τη δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση, την έκρηξη της ακρίβειας, βιώνουν και πρόσθετα μεγάλα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές καλλιέργειές τους, που τους έχουν  φέρει σε τραγικά αδιέξοδα.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση σε Περιφέρεια και Δήμους, έγκαιρα προειδοποίησαν τους άμεσα και έμεσα πληγέντες από τον σεισμό, όλων των χωριών, ότι δεν πρέπει να περιμένουν κανένα «σωτήρα» να τους σώσει, αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους:

  • Καταβολή αποζημιώσεων για το 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την επισκευή – ανακατασκευή τους. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Μηδενισμό χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος.
  • Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.
  • Άμεση ολοκλήρωση της κατεδάφισης των «κόκκινων» οικημάτων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση και ταχύτατη έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των νέων σπιτιών με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να γίνει η μεταστέγασή τους από τα ακατάλληλα κοντέινερ.
  • Άμεση και πλήρη επισκευή όσων σχολείων έχουν ζημιές. Γρήγορη κατασκευή νέων σχολείων στη Φαλάνη και όπου αλλού κρίθηκαν ακατάλληλα.
  • Γρήγορη ολοκλήρωση της καταβολής του 100% της αποζημίωση στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

Γράφει ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Πέμπτη 2/2
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Η εθελοντική αιμοδοσία, βαθιά στάση ζωής