Ειδήσεις

Επερώτηση για την μη κατασκευή του φράγματος Δελερίων Λάρισας


Στη θέση χείμαρρος «Μπεγδένι» των Δελερίων του Δήμου Τυρνάβου, άρχισε να μελετάται το 2006 από την τότε Νομαρχία Λάρισας, η δημιουργία του Φράγματος Δελερίων. Από το συγκεκριμένο φράγμα και με την κατασκευή των σχετικών αγωγών, προβλέπονταν η άρδευση 25.000 περίπου στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή των δημοτικών κοινοτήτων Δελερίων, Ροδιάς, Αργυροπουλίου καθώς επίσης στις πόλεις του Αμπελώνα και Τυρνάβου, μέχρι τα όρια της Γιάννουλης. Επίσης θα συνέβαλε στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά θα ενίσχυε και τους υδροβιοτόπους (λίμνη Αργυροπουλίου, Βρύση Τυρνάβου) και θα βοηθούσε και στην ύδρευση του Δ. Τυρνάβου.

Οι προμελέτες αυτές προωθήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το 2007 εντάχθηκε και άρχισε η σύνταξη οριστικής μελέτης του Φράγματος Δελερίων, η οποία για αρκετό διάστημα είχε «κολλήσει» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τον Ιούλη του 2010, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο τότε νομάρχης Λάρισας, κ. Κατσαρός, ενημέρωσε τον τότε δήμαρχο Αμπελώνα, κ. Χρυσοβέργη, ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου και ότι θα δρομολογηθεί η κατασκευή του.

Τον Ιούλη του 2011, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, εκπρόσωποι των μελετητών, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν τον κ. περιφερειάρχη για την πορεία της μελέτης του έργου και τα επόμενα βήματα. Το κόστος του έργου τότε υπολογίζονταν περί τα 18 εκ. ευρώ και αναμένονταν να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τον Οκτώβριο του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι δρομολογείται το έργο, χωρίς όμως να γίνει τίποτα στην πράξη

Τον Ιανουάριο του 2021, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ, Μ. Χαρακόπουλος, μετά από συνάντησή του με τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η δημοπράτηση του φράγματος Δελερίων, θα ήταν στον σχεδιασμό εκείνου του έτους, ως έργο υψηλής ωριμότητας και σήμερα Φεβρουάριο του 2023, δεν έχει γίνει τίποτα.

Παρ’ όλο που η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, όσο και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τάσσονταν στα λόγια υπέρ και του συγκεκριμένου έργου κατασκευής του φράγματος Δελερίων, στην πράξη  δεν το έκαναν εδώ και 15 περίπου χρόνια και σήμερα η τύχη του αγνοείται.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή, να μας απαντήσει:

Α)  Αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του φράγματος Δελερίων και αν υπάρχει ΜΠΕ;

Β) Γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια η δημοπράτηση και κατασκευή του φράγματος Δελερίων;

Γ) Αν σκοπεύει να το κατασκευάσει η ίδια και μέσω ποιού χρηματοδοτικού προγράμματος θα γίνει αυτό;

Δ) Αν όχι ποιες ενέργειες έκανε και ποιες θα κάνει για να κατασκευαστεί από την κυβέρνηση χωρίς ΣΔΙΤ και πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτών και κατοίκων της περιοχής;

 

1/2/2023

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Γκαραλιάκος Ζήσης
Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο ZAΓΟΡΙΝ: Ενέργειες για κατοχύρωση Π.Ο.Π. στα κάστανα του Πηλίου