Ειδήσεις

Μάξιμος: Πάντα μάχιμος στο πλευρό συνεταιρισμών και αγροτών


«Αγαπητέ πρόεδρε να σας διαβεβαιώσω ότι όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, έτσι θα είμαι και πάλι δίπλα σας, προσπαθώντας να στηρίξω τους ανθρώπους του μόχθου, ιδιαίτερα αγρότες και κτηνοτρόφους, που ζούνε με μεγαλύτερη ένταση τις δυσκολίες που υφιστάμεθα όλοι λόγω των  εκτάκτων καταστάσεων. Αυτή είναι η δέσμευση που μπορώ να σας δώσω ενόψει των εκλογών. Γιατί, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, μπαίνουμε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Όπως με ξέρετε, έτσι θα συνεχίσω. Θα είμαι στο πλευρό των Συνεταιρισμών, των αγροτών της περιοχής». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων κ. Αθανάσιο Κατσή, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου.

 

Αποζημιώσεις όπως στο προανθικό

Ο Θεσσαλός πολιτικός, παρουσία του δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, στελεχών της δημοτικής αρχής και πλήθους κόσμου, υπογράμμισε ότι «με τους δύο συνεταιρισμούς του χωριού  έχουμε πολύ στενή συνεργασία και προσπαθούμε για το καλύτερο. Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας δεν έμεινε αμέτοχος των συνεπειών των εξωγενών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία έφερε αρρυθμίες στην αγορά. Έχουμε μία μείωση στην κατανάλωση φρούτων κατά 16%. Πριν τελειώσει η πανδημία και οι συνέπειές της προέκυψε ο πόλεμος που προκάλεσε την ενεργειακή κρίση, τις συνέπειες της οποίας τις υφιστάμεθα όλοι με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Κοντά σε αυτά είχαμε μία σειρά από πρωτόγνωρης έντασης καιρικά φαινόμενα παγετού -και όχι παγετώνες όπως ειπώθηκε από τον κ. Τσίπρα. Αλλά όλ’ αυτά αφήνουν ένα βαρύ αποτύπωμα στο αγροτικό εισόδημα. Τα 3,5 αυτά χρόνια που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα. Ξέρετε ότι οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ είναι πολλαπλάσιες του προϋπολογισμού του. Ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός δικός σας, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, και έχει ανταποδοτικότητα. Με βάση τα ασφάλιστρα επιστρέφει τις αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις που δώσαμε πέρσι ήταν υπερδιπλάσιες του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Έφθασαν τα 340 εκατομμύρια, όταν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τα ασφάλιστρα ήταν 160 εκατομμύρια ευρώ.

Το λέω αυτό για να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Και εσείς εδώ στα Πλατανούλια το ξέρετε ακόμη περισσότερο με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις ζημιές που είχαμε στο βιομηχανικό αχλάδι, στο προανθικό στάδιο, κάτι που δεν καλυπτόταν ασφαλιστικά από τον Οργανισμό αγροτικών ασφαλίσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχουμε στενή συνεργασία με τους συνεταιρισμούς των Δήμων και την Πολιτεία για να υπάρξει μία στήριξη στην αχλαδοκαλλιέργεια. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε, θέλω να πιστεύω, εποικοδομητική συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργαντά, που υποσχέθηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις. Πιστεύω Δήμαρχε ότι, πριν έρθει στον Τύρναβο -γιατί τον αναμένουμε στις 5 του Φεβρουαρίου- να μας ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα και τη στήριξη των αχλαδιών».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε ευχόμενος «καλή χρονιά με υγεία, καλύτερες παραγωγές και καλύτερες σοδειές!».

Προηγούμενο άρθρο Ο Χρήστος Κέλλας στη Φαλάνη, για το δημοτικό σχολείο
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Τετάρτη 1/2