Ειδήσεις

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας για το αρχαίο θέατρο ο Θανάσης Παιδής


Στα εγκαίνια της πρωτότυπης και συνάμα σημαντικής έκθεσης που έχει τίτλο «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» παραβρέθηκε ο Θανάσης Παιδής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, διαρθρώνεται στις παρακάτω τέσσερις ενότητες: «Τα ίχνη του αρχαίου θεάτρου»,  «Οι ιστορίες του αρχαίου δράματος», «Η θεατρική πράξη» και «Το αρχαίο θέατρο στη σύγχρονη Ελλάδα». Οι θεματικές πλαισιώνονται με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων, όπως επίσης πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει το αρχαίο θέατρο, από τη γένεση του αρχαίου δράματος μέχρι την αναβίωση της αρχαίας θεατρικής έκφρασης και πράξης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Έχοντας την ευκαιρίας να διαπιστώσει την εξαιρετική έμπνευση και την άψογη διοργάνωση ο Θανάσης Παιδής συνεχάρη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Γιώργο Τουφεξή (Προϊστάμενος Τμήματος Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), Ειρήνη Ρώσσιου και Ασημίνα Τσιάκα που επιμελούνται την έκθεση, όπως επίσης το προσωπικό του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Ο Θανάσης Παιδής έχοντας διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου αναστύλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, ενώ  ως μέλος του «Διαζώματος» συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εργασιών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου μέσα από συνεχόμενες χρηματοδοτήσεις.

Σε δήλωση του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο έχει κατακτήσει επάξια τη θέση του εμβληματικού μνημείου, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Λάρισας, αποτελώντας πλέον βασικό στοιχείο της ταυτότητάς της.

Η μακρά πορεία ανάδειξής του μπαίνει στην τελική ευθεία και αυτό είναι σπουδαίο έργο με τεράστιο αποτύπωμα για το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Με την έκθεση που πραγματοποιείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας δίνεται η δυνατότητα σε όλους μας να ανακαλύψουμε στοιχεία του αρχαίου θεάτρου, τα οποία μας οδηγούν στο συμπέρασμα της μεγάλης σπουδαιότητας που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό εργαλείο γνώσης για τους μαθητές, οι οποίοι μέσα από τα σχολεία τους μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί.

Η σημασία τόσο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου – όσο και του Β΄ Αρχαίου Θεάτρου – είναι αναμφίβολη,  καθώς καταγράφονται ως απτή απόδειξη της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Λάρισα. Συνάμα μπορούν να είναι από τα ισχυρότερα branding στη μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια που οφείλουμε να συνεχίσουμε με ακόμη ταχύτερα βήματα.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως θα είμαστε πάντα κοντά στις παρεμβάσεις  αξιοποίησης της τεράστιας προστιθέμενης αξίας που έχουν τα δύο Αρχαία Θέατρα για τη Λάρισα και τους πολίτες της» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στο δρόμο της Χαράς από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Ο Χρήστος Κέλλας στη Φαλάνη, για το δημοτικό σχολείο