Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Κοινός παρονομαστής η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η απαλλαγή της ευθύνης του κράτους


Κοινός παρονομαστής του νομοσχεδίου για την Υγεία, παρά τα πολλά διαφορετικά του άρθρα, είναι η υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Το νομοσχέδιο αφορά συμβάσεις δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου προς το Δημόσιο, στο πλαίσιο της πολιτικής μη επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού για παροχές Υγείας προς τον λαό και την απαλλαγή της ευθύνης του κράτους στη στελέχωση δομών Υγείας, νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενώ, παράλληλα, ανοίγει δρόμους για την επέκταση της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας.

Έτσι, με το νομοσχέδιο αυτό, μέρος του ελέγχου της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ανατίθεται σε ιδιωτικό φορέα, αναμορφώνοντας έτσι τον προσανατολισμό στην έρευνα σχετικά με την ψυχική υγεία. Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά σε ανάπτυξη και στελέχωση δομών ψυχικής υγείας, οι οποίες μαστίζονται από κατακερματισμό και αποσπασματικότητα.

Ο Γ. Λαμπρούλης ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κρατικού δικτύου δημόσιων δομών ψυχικής  υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους με βασική προτεραιότητα την πρόληψη σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, με Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενταγμένο στο Κέντρο Υγείας της κοινότητας και ανάπτυξη ειδικού τομέα για παιδιά και εφήβους.

Όσον αφορά στην οδοντιατρική μέριμνα, η κυβέρνηση αποποιείται κάθε ευθύνη της, στέλνοντας πελατεία στους ιδιώτες, τροφοδοτώντας την εμπορευματοποίηση στην οδοντιατρική περίθαλψη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση το dental pass, καθώς και φτηνό αντιπερισπασμό απέναντι στα προβλήματα παιδιών και γονιών.

Σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα, επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αποτελούν εμπόρευμα, μέσο πλουτισμού και αντικείμενα ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στο έδαφος αυτό αναπτύσσεται ένας επιπλέον μηχανισμός κερδοφορίας, οι παράλληλες εξαγωγές, με επιπτώσεις στον λαό από τις ελλείψεις. Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, μόνιμα κερδισμένοι θα είναι οι φαρμακοβιομήχανοι και μόνιμα χαμένος ο λαός.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί κατάργηση όλων των παράλληλων εξαγωγών, καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά στην τελετή παράδοσης–παραλαβής στη διοίκηση 1ης Στρατιάς
Επόμενο άρθρο 45 αθλητικές εκδηλώσεις το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας