Ειδήσεις

Μάξιμος σε Γεωργαντά: Αναγκαία η ενίσχυση στα αχλάδια


«Το αχλάδι στην περιοχή του Τυρνάβου είναι μια πολυέξοδη καλλιέργεια, η οποία για να σταθεί, δεδομένων των συνθηκών που δημιούργησαν η ενεργειακή κρίση, η αγορά και οι κλιματικοί παράγοντες, χρειάζεται ενίσχυση. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να απαντηθεί το δίκαιο αίτημα των αχλαδοπαραγωγών έχουν κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης σύντομα, καθώς προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι η επαρκής αιτιολόγηση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με αχλαδοπαραγωγούς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά. Η εκ νέου συνάντηση του κυβερνητικού βουλευτή με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου έγινε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης (15.11.22) αλλά και άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου (07.12.22) ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιβεβλημένη ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «την καλλιεργητική περίοδος που πέρασε οι παραγωγοί αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα που είχαν ως συνέπεια το οικονομικό αποτέλεσμα της καλλιέργειας να είναι αρνητικό για την συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι υποχρεώσεις των αγροτών δεν μπορούν να εξοφληθούν και συνεπώς στην επαρχία, όπου η γεωργία αποτελεί τον μοχλό της τοπικής οικονομίας υφίσταται αγωνία για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές ανακοινώσεις για αγροτικά προϊόντα επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτείας για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και είναι εύλογο και η καλλιέργεια αχλαδιού, με υψηλότατα καλλιεργητικά έξοδα και πενιχρό  οικονομικό αποτέλεσμα, να τύχει οικονομικής ενίσχυσης». Οι εκπρόσωποι των αχλαδοπαραγωγών υποστήριξαν ότι οι πρωτοφανείς χαμηλές τιμές που πούλησαν το προϊόν τους, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής -το υψηλότερο από κάθε άλλο φρούτο της περιοχής- καθιστούν την οικονομική ενίσχυση ως τον μοναδικό τρόπο για την επιβίωσή τους.

Ο αρμόδιος υπουργός  αφού άκουσε με προσοχή τους αγρότες, επισήμανε ότι σε όλες τις περιπτώσεις των ενισχύσεων απαιτείται πρότερη επαρκής αιτιολόγηση. Όπως τους ανακοίνωσε, το αχλάδι, βασικό προϊόν για την περιοχή πέριξ του Τυρνάβου, είναι το επόμενο αγροτικό προϊόν που αξιολογείται, ώστε να αποτυπωθεί σε ποιο βαθμό τεκμηριώνεται η αποζημίωση για την οικονομική ζημιά των παραγωγών.

Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς των παραγωγών ήταν ο πρόεδρος του Α.Σ. Πλατανουλίων κ. Αθανάσιος Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιαςκαι το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Συνεταιρισμό «Φρουτοπηγή» παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκοςκαι τα μέλη κ.κ. Βασίλης Γκουρομπίνοςκαι Χρήστος Καραμούτης.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανήγυρη αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Άγιο Αχίλλιο. Αγρυπνία την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθρο Νέα συστήματα Inverter σε έξι αρδευτικά αντλιοστάσια σε περιοχές του ΤΟΕΒ Δαμασίου