Ειδήσεις

Μάξιμος: Στοίχημα η επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική!


«Η συνάντησή μας γίνεται σε μια αρνητικά φορτισμένη περίοδο για την Ευρώπη. Στο κέντρο της ΕΕ, αποκαλύπτονται σκάνδαλα, που εμπλέκουν ευρωπαίους αξιωματούχους, ρίχνοντας βαριές σκιές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της επανασύνδεσης της ηθικής με την πολιτική. Ώστε να αποκτήσει και η πολιτική το κύρος που έχει απωλέσει. Και βεβαίως τα κόμματα πρέπει να περνούν από ψιλό κόσκινο τους υποψηφίους που προτείνουν στους πολίτες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης. Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης είναι και μια συζήτηση για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική». Τα παραπάνω τόνισε Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισήγησή του στην εκδήλωση με θέμα «Ταυτότητα: Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σχέση τους με τη Χριστιανική Παράδοση», που διοργανώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lucas Mandl.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός  ότι «η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα. Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες».

 

Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης

Ο Έλληνας βουλευτής υπογράμμισε ότι «ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών.

Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

 

Τοποθετήσεις στο πάνελ

Ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης των χριστιανικών αξιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τον «σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ατενίζουν το Μέλλον της Ευρώπης μέσα από το πρίσμα των χριστιανικών αξιών και στους οποίους θα έπρεπε να δοθεί το βήμα να εκφράσουν τις απόψεις τους στη διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe κ. Gerhar Pross συμφώνησε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ήτοι την Αρχαία Ελλάδα, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Αξίες», ενώ πρόσθεσε ότι «στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος αφανισμού του τρίτου πυλώνα. Αν εκριζώσουμε τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, παύει να είναι γόνιμη και οι καρποί της φαίνεται να σαπίζουν».

Ο δε Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Paul Zulehner εισήγαγε στη συζήτηση και το στοιχείο του πλουραλισμού, που πρέπει να είναι ζωντανό σε ότι αφορά την Ευρώπη του Μέλλοντος. Όπως σημείωσε «ο πλουραλισμός στις αξίες που απορρέουν από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς δεν συνεπάγεται την νομοτελειακή σύγκρουσή τους».

Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος έθεσε καίρια ζητήματα αναφορικά με τη θεματική του πάνελ, ο λιβανικής καταγωγής Καθηγητής του Ανωτάτου Ινστιτούτου Οικουμενικών Σπουδών του Καθολικού Ινστιτούτου των Παρισίων κ. Georges El Hage, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία των αντιπαραθέσεων, αλλά θρησκεία που πρεσβεύει τη συμφιλίωση και την καταλλαγή, και ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Γαλλίας, εφημέριος στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Στρασβούργου και Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ π. Χρήστος Φιλιώτης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Αιδ. Barrios Prieto, και μέλη της Οργάνωσης Together for Europe.

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό
Επόμενο άρθρο Ευχές δέχτηκε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος για την ονομαστική του εορτή