Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι Βλάχοι πρόκοψαν όπου και αν βρέθηκαν


Στην ανάγκη να μεταλαμπαδευθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις στους νεότερους, αλλά και στην μεγάλη προσφορά των Βλάχων προς την πατρίδα αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από την Πρόεδρο του Μ.Ε.Σ. Απανταχού Παραποταμιτών “Προφήτης Ηλίας” κ. Ιωάννα Πετρωτού, στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου.

Μάλιστα, ο Θεσσαλός πολιτικός δεν αρνήθηκε, μετά την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, να σύρει τον χορό.

Στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, επισήμανε ότι «πραγματικά μας είχανε λείψει αυτές οι ευκαιρίες να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε. Και μαρτυρούν αυτές οι εκδηλώσεις πόσο δεμένοι είμαστε οι Ρωμιοί, είτε είμαστε βλαχόφωνοι, είτε είμαστε Πόντιοι, είτε είμαστε Σαρακατσαναίοι, είτε είμαστε ντόπιοι. Επιβεβαιώνουν το ομότροπον! Το γεγονός ότι γιορτάζουμε τα ήθη και τα έθιμά μας με τον ίδιο τρόπο ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν στην κοινότητα

Θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ, τον σύλλογο, την κοινότητα, όλους όσοι εργάζονται και μέσα από τους συλλόγους αυτούς μεταλαμπαδεύουν τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις μας στα νεότερα παιδιά, κι έτσι τους κάνουμε φορείς της ελληνικότητας, της ελληνικής συνείδησης. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μία εποχή που με την παγκοσμιοποίηση επέρχεται μία ισοπέδωση παντού. Αλλά, όπως έλεγα και στον χορό των Αβδελλιωτών, αν υπάρχει ένας ήχος της βαθιάς Ελλάδος, αυτός είναι ο ήχος του κλαρίνου, που δεν καταλαβαίνει τίποτα από παγκοσμιοποίηση

Αγαπητέ Δήμαρχε Τεμπών, θέλω να κλείσω με ευχές. Χρόνια πολλά με υγεία και προκοπή! Προκοπή γιατί οι Βλάχοι, όπου κι αν βρέθηκαν, πρόκοψαν και το περίσσευμα της προκοπής τους το έκαναν δωρεές στην πατρίδα και ήταν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες. Είτε πάτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε πάτε στην Αλεξάνδρεια, είτε πάτε σε οποιαδήποτε μητρόπολη του Ελληνισμού, εντός ή εκτός συνόρων, θα δείτε ευαγή καθιδρύματα, διδακτήρια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από δωρεές βλάχων. Κάτι που μαρτυρά πόσο έντονα μέσα τους είχαν την ελληνικότητα, την ελληνική συνείδηση, την οποία πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά. Και πάλι, συγχαρητήρια! Καλή χρονιά με υγεία!».

 

Προηγούμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου από την Αγιά Λάρισας: Αναγκαία η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
Επόμενο άρθρο Γεωργαντάς σε Κέλλα: Έρχονται άμεσα ενισχύσεις σε ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια, κάστανα