Ειδήσεις

Οι δράσεις και οι δραστηριότητες της ΠΑΚ Θεσσαλίας στον έναν χρόνο ζωής της!


Αυτή την εβδομάδα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος ζωής από την ίδρυση της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης, της ΠΑΚ Θεσσαλίας, μιας νέας συλλογικής μορφής στα αγροτικά δρώμενα της περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία αγκαλιάστηκε και πλαισιώνεται από εκατοντάδες αγρότες και ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα αλλά και γεωτεχνικούς, συμβάλλοντας στην πράξη για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας,  προς όφελος των αγροτών και γενικότερα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, στον έναν χρόνο λειτουργίας της ΠΑΚ Θεσσαλίας, βλέπουμε ότι η νέα αγροτική κίνηση, έχει στο ενεργητικό της 43  παρεμβάσεις-δράσεις και δραστηριότητες, με δελτία τύπου, ανακοινώσεις, επιτόπιες επισκέψεις, αλλά και συμμετοχές σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δηλαδή, μέσο όρο, περίπου 4 δράσεις ανά μήνα!!!

Πιο αναλυτικά λοιπόν, οι δράσεις της ΠΑΚ Θεσσαλίας, εδώ και ένα χρόνο, έχουν ως εξής: 

1.    (17-1-2022) : Ιδρύθηκε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας στο διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με 17μελή Συντονιστική Επιτροπή Ομάδας Εργασίας

 1. (4-2-2022): Συμμετοχή μελών της ΠΑΚ Θεσσαλίας, με τρακτέρ, στο μπλόκο της Νίκαιας
 2. (5/2/2022): Ανακοίνωση: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ανεπαρκή και εκτός πραγματικότητας τα μέτρα στήριξης του ΥΠΑΑΤ για τους αγρότες
 1.  (27/2/2022): Πρώτη ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της  ΠΑΚ Θεσσαλίας, στη Νίκαια Λάρισας, με θέμα: «Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσει όλη τη χώρα», όπου παρουσιάστηκε η φυσιογνωμία της ΠΑΚ αλλά και  πρωτοακούστηκε η μείωση των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027  για τους Θεσσαλούς αγρότες.
 1. (3-3-2022): Δελτίο τύπου: Εκτός ΠΣΕΑ 2019 και απλήρωτοι οι αμυγδαλοπαραγωγοί, καταγγέλλει η ΠΑΚ Θεσσαλίας.
 1. (6-3-2019): Ανακοίνωση: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Η εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

 

 1. (17/03/2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: «Ψεύδεται η κυβέρνηση για τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο», ενώ δηλώνει τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
 1. (18-3-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: “Χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί στη Θεσσαλία δεν θα πληρωθούν τη Συνδεδεμένη Βάμβακος”.
 2. (31-3-2022): Εκδήλωση με Γ. Τσίπρα, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Στέφανο Τζουμάκα διοργάνωσε η ΠΑΚ Θεσσαλίας, στο Χατζηγειάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με θέμα: «Στη “μέγγενη” ο πρωτογενής τομέας, προτάσεις για τη στήριξη και προστασία των αγροτών. Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική γεωργία».
 3. (2-4-2022): Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΑΚ Θεσσαλίας, για την απώλεια του Φαρσαλινού αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Τσαλόπουλου.
 4.  (4-4-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Χωρίς μείωση Ρήτρας Αναπροσαρμογής οι αγρότες που χρησιμοποιούν δημοτικό δίκτυο άρδευσης στο δήμο Παλαμά.
 5. (21/4/2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ «κατακρεούργησαν» τους κτηνοτρόφους με τις τελευταίες πληρωμές.
 1. (9-5-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Εκτός επιστροφής χρημάτων οι αγρότες λόγω Ρήτρας Αναπροσαρμογής.
 2. (1-6-2022): Αυτοψία σε πληγείσες, από την πρόσφατη θεομηνία, σε περιοχές των Φαρσάλων πραγματοποίησε κλιμάκιο της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας και κατέθσε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των παραγωγών
 1. (8-6-2022): Ανακοίνωση: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Η κυβέρνηση, αντί να θεσπίζει ευέλικτες και  γρήγορες διαδικασίες για την εξεύρεση εργατών γης, νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα. Από 1 Ιουλίου καταργείται το Άρθρο 13α που επιτρέπει την απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών.
 2. (9-6-2022): Μετά τα Φάρσαλα, επίσκεψη στις χαλαζόπληκτες καλλιέργειες των περιοχών του Πλατυκάμπου και της Χάλκης του δήμου Κιλελέρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη 9/6/2022, κλιμάκιο της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, καταθέτοντας ερωτήσεις και προτάσεις προς ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ
 3. (19-6-2022): ΠΑΚ Θεσσαλίας: Να ενισχυθεί και να αποκτήσει ταυτότητα το κεράσι Μεταξοχωρίου Αγιάς, επισημαίνουν στελέχη της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης που επισκέφθηκαν την 41η γιορτή κερασιού
 4.  (27-6-2022): «Πανστρατιά» για την ίδρυση Γαλακτοκομικής σχολής στην Ελασσόνα. Παρέμβαση στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ελασσόνας, για  την  ίδρυση και λειτουργία δημόσιου αγροτικού ΙΕΚ Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας και την έγκριση υποβολής σχετικού αιτήματος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

 1. (19-7-2022): «Κόσμημα» για τον αγροτικό χώρο το ΤΓΕΑΛ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.  Επίσκεψη στο εργαστήριο του Τμήματος Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων (ΤΓΕΑΛ, πρώην ΠΕΓΕΑΛ) Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και συνάντηση με την διευθύντρια της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, γεωπόνο  Δρ. Χρυσούλα Τερζούδη, τον προϊστάμενο του Τμήματος, τεχν. Γεωπονίας κ. Νικόλαο Κουτσονάκο και τον επιστημονικό υπεύθυνο,  γεωπόνο Δρ. Λουκά Πιστόλη, ειδικό στη θρέψη των φυτών.

20.  (27-7-2022): «Λαβωμένες» και οι λαϊκές αγορές από την κρίση ακρίβειας, το κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης. Επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης στη Λάρισα και συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρη Πούρικα και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Παραγωγών-Πωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας κ. Λάζαρο Αποστόλου.

 1. (30-7-2022): Αρθρογραφία: Η «Ρήτρα Μητσοτάκη» είναι εδώ και υφαρπάζει τα εισοδήματα των πολιτών!
 1. (5-8-2022): Αρθρογραφία: «Πληροφόρηση» και παραπληροφόρηση, εντέχνως και ατέχνως για αρδευτικά έργα, με αφορμή την υπογραφή της δημοπράτησης του έργου κατασκευή ταμιευτήρα στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων «Λιβαδότοπος»
 1. (24-8-2022): Τι απαντά στην ΠΑΚ Θεσσαλίας, το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της πρεσβείας μας στο Κάιρο για το πρόβλημα εξαγωγών των μήλων της Αγιάς Λάρισας
 2. (31-8-2022): Συμμετοχή με κλιμάκιο της ΠΑΚ Θεσσαλίας, στη δυναμική και μαζική συγκέντρωση των μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, για τις χαμηλές τιμές, τα προβλήματα διάθεσης των προϊόντων και όχι μόνο.
 3. (9-9-2022): Στην έγκριση του Καταστατικού και στον ορισμό 23μελούς προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και 3μελής Ελεγκτικής Επιτροπής, προχώρησαν τα ιδρυτικά μέλη της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με σκοπό την αναγνώριση της Κίνησης ως νομικό πρόσωπο, στην πρώτη καταστατική Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φαλάνης Λάρισας.
 4. (11-9-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: «Καθρεφτάκια» για ιθαγενείς, τα μέτρα στήριξης των αγροτών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
 5. (14-9-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Να αποκατασταθούν οι αδικίες με το «αγροτικό πετρέλαιο» και με το 2% στους κτηνοτρόφους.
 6. (21-9-2022): Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, στη Λάρισα και  συνάντηση με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος του Οργανισμού κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, για θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων, πραγματοποίησε κλιμάκιο του 23μελούς Δ.Σ. της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.
 7. (26-9-2022): Επίσκεψη στελεχών της ΠΑΚ Θεσσαλίας στις 3ήμερες εορταστικές  εκδηλώσεις  για τη Γιορτή φέτας και Γαστρονομίας 2022 στην Ελασσόνα και διαδοχικές συναντήσεις με εκθέτες, θεσμικούς φορείς, φίλους και γνωστούς της περιοχής.
 8. (4-10-2022): Επίσκεψη στα γραφεία του υποκαταστήματος της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Λάρισα, για τα θέματα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και των εντολών αποκοπών ρεύματος, σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πραγματοποίησε κλιμάκιο του Δ.Σ. της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας
 9.  (9-10-2022): Επίσκεψη στην Thessaly Expo ’22, την πολυκλαδική έκθεση Καρδίτσας, στην οποία υπάρχουν και αγροτικά εκθέματα, όπως αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα, ποτά, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτουρισμός και υπηρεσίες για τον αγρότη, πραγματοποίησε κλιμάκιο του 23μελούς Δ.Σ. της ΠΑΚ Θεσσαλίας, το οποίο συναντήθηκε διαδοχικά με εκθέτες, θεσμικούς φορείς, φίλους και γνωστούς της περιοχής.
 10. (17-10-2022): Επίσκεψη στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για το μείζον πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης για τις αυξημένες και κρίσιμες ανάγκες της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ενόψει και της φθινοπωρινής σποράς αλλά και της συγκομιδής,  πραγματοποίησε κλιμάκιο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας
 1. (24/10/2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Το ΥΠΑΑΤ διαχωρίζει τους μηλοπαραγωγούς σε «Πατρίκιους και Πληβείους»
 1. (8-11-2022): Κάλεσμα συμμετοχής προς τον αγροτικό κόσμο της περιφέρειας Θεσσαλίας, στην  απεργιακή κινητοποίηση, απευθύνει η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, για τα θέματα της ακρίβειας στην αγορά.
 2. (13-11-2022): Δελτίο τύπου: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Όταν το ΥΠΑΑΤ είναι Αποσυνδεδεμένο από τους αγρότες, τότε τα κάνει μπάχαλο (και) στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις. Ποιες περιοχές στην περιφέρεια Θεσσαλίας, μένουν εκτός ενίσχυσης των 55 ευρώ ανά στρέμμα στο καλαμπόκι
 3. (15-11-2022): Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους μηλοπαραγωγούς, που πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εξέδωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας
 4. (21-11-2022): Αρθρογραφία: Τα επείγοντα και τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν
 5. (25-11-2022): Δελτίο τύπου:  ΠΑΚ Θεσσαλίας: Άλλα στα λόγια, άλλα στα χαρτιά για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων!
 1. (29-11-2022): Στις τάξεις της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας ανήκει από τη  Δευτέρα 28/11/2022, ο επί χρόνια δραστήριος πρόεδρος του Δ.Σ. του δυναμικού Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μετεώρων Καλαμπάκας “Αγρογαλ” και αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Μετεώρων κ. Δημήτρης Κόττης.
 1. (30-11-2022): Στις τάξεις της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας ανήκει από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, ο υπερδραστήριος αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα του δήμου Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, ο φίλος Κώστας Μητροδήμος.
 2. (6-12-2022):  Ανακοίνωση-λεπτομερή ανάλυση: ΠΑΚ Θεσσαλίας: Απώλειες επιδοτήσεων μέχρι και πάνω από 69% με τη νέα ΚΑΠ για τους  Θεσσαλούς αγρότες.
 3. (8-12-2022): Συμμετοχή μελών της ΠΑΚ Θεσσαλίας, με τρακτέρ, στο μπλόκο Ε-65 στην Καρδίτσα
 4. (19-12-2022): Στις τάξεις της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας ανήκει από την   Κυριακή 18/12/2022, το δυναμικό στέλεχος του Κτηνοτροφικού- Γαλακτοπαραγωγικού Συνεταιρισμού “Φάρμες Λιβαδίου” κ. Ντίνος Τσανούσας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι τα μέλη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, πέραν της ενεργής συμμετοχής, σε κάθε αγροτική κινητοποίηση, σε κάθε μπλόκο και σε κάθε μορφή αγώνα, με σκοπό την προάσπιση και υπεράσπιση των συμφερόντων των παραγωγών, παράλληλα καταθέτουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και της ελληνικής υπαίθρου!

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Smart Region of the Year η Περιφέρεια Θεσσαλία στα Best City Awards 2023
Επόμενο άρθρο Innovent Forum 2023: Η Υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας έρχεται τον Φεβρουάριο στο JOIST Innovation Park