Ειδήσεις

Μάξιμος στον χορό των Ποντίων Τυρνάβου: Μεταλαμπαδεύετε την περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή


Στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής, στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που μεταλαμπαδεύουν στα νέα παιδιά, τους χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα του Πόντου αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ποντίων Τυρνάβου.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής που συνεχάρη τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μάκη Σαλτζίδη στον χαιρετισμό του ευχήθηκε «από καρδιάς Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με υγεία και ευλογία.

Πραγματικά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ποντίων γιατί μεταλαμπαδεύει τα ήθη και τα έθιμα, την περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή.

Και εγώ, γιατί έχω απώτερη ποντιακή καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος.

Αγαπητέ Δήμαρχε εφέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης, που επέβαλε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών, οφείλουμε να θυμόμαστε, να μη λησμονούμε τις αλησμόνητες πατρίδες της ανατολής, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη.

Και για αυτό χαίρομαι γιατί άκουσα νωρίτερα ό,τι ανακοινώθηκε η ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων».

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας υποσχέθηκε το μνημείο να γίνει στην πλατεία Μικρασιατών, στη συνοικία της Ανάληψης.

Όπως είπε ο βουλευτής και ιστορικός ερευνητής του προσφυγικού ελληνισμού «αυτό θα είναι ένα ακόμη τεκμήριο που θα θυμίζει τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Και επειδή ακριβώς απέναντι μας έχουμε μία αναθεωρητική δύναμη, την Τουρκία, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας. Αυτών που υπέστησαν γενοκτονία, αλλά και όσους ήρθαν στην Ελλάδα και ρίζωσαν και πρόκοψαν και δημιούργησαν και συνέβαλαν σε αυτό που λέμε νέο ελληνικό κράτος, αφήνοντας ένα βαθύ αποτύπωμα γιατί οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες, οι πρόσφυγες, ήταν ανήσυχα, δημιουργικά πνεύματα.

Και πάλι Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!»

 

Προηγούμενο άρθρο Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία στους ΟΤΑ
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση του βιβλίου "Οι Αρχές και η Άσκηση της Αφηγηματικής Ιατρικής" στο Χατζηγιάννειο