Ειδήσεις

Μάξιμος: Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και στους παραγωγούς γαλοπούλας


«Προτίθεστε να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εκτροφείς γαλοπούλας να καταστούν δικαιούχοι της έκτακτης προσωρινής στήριξης για τις ζωοτροφές;». Το ερώτημα αυτό θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Νατσιούλα και τα μέλη του Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής Θεσσαλίας κ.κ. Γιάννη Λιάγκα, Δημήτρη Τάψα, Θεόδωρο Μπακλαβά  και Κων/νο Μίντζια.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η άνοδος στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αλυσιδωτά το σύνολο της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής μέσω της αύξησης του κόστους παραγωγής, που επιβαρύνεται σημαντικά από την εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών. Για να αντιμετωπιστεί η εξωγενής αυτή διόγκωση εξόδων στην κτηνοτροφία η πολιτεία αποφάσισε τη χορήγηση έκτακτης στήριξη στους παραγωγούς για την προμήθεια ζωοτροφών.

Ωστόσο, με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την στήριξη για τις ζωοτροφές, οι εκτροφείς γαλοπούλας αναφέρουν ότι οι προσπάθειές τους να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση απορρίπτονται με την αιτιολογία ότι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τους και όπως υποστηρίζουν, συνιστά αδικία εις βάρος τους. Η δραστηριότητά τους αποτελεί κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και μάλιστα είναι από τους κλάδους οι οποίοι δεν λαμβάνουν κανενός είδους ενίσχυση με τη μορφή των γνωστών επιδοτήσεων, παρότι δηλώνουν στο ΟΣΔΕ τα στοιχεία της εκμετάλλευσής τους, καθώς και τον αριθμό και το είδος των πτηνών που εκτρέφουν. Συνεπώς, το οικονομικό βάρος το οποίο επωμίζονται από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών είναι αναλογικά μεγαλύτερο αφού δεν μετριάζεται από κανενός άλλου είδους ενίσχυση.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί ως ιδιαίτερος παράγοντας ότι η πώληση της παραγωγής τους γίνεται μία φορά τον χρόνο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι, στις περιόδους κρίσεων όπου η κατανάλωση μειώνεται, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, η πώληση της παραγωγής τους αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, χωρίς, μάλιστα, ο κλάδος τους να λάβει την ανάλογη βοήθεια από την πολιτεία».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει σημειώνοντας ότι «συμπερασματικά, οι εκτροφείς γαλοπούλας διευκρινίζουν ότι δεν αντιτίθενται στην ανάληψη υποχρεώσεων που τους αναλογούν. Αντιθέτως, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα, ο χρόνος και οι οδηγίες ώστε να μπορέσουν να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές σε δεύτερο χρόνο».

Προηγούμενο άρθρο 10 χλμ. ηχοπετάσματα κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ μέσα στην πόλη της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ο Απόστολος Κομνός, εντεταλμένος σύμβουλος Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποχαιρετά τον Γιώργο Παρούτογλου