Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν στις 10/01/23,33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα στους οποίους και η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, με πρωτοβουλία της Αν. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα «Σε απόγνωση οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας».

Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας, καθώς παραμένει απούλητο το προϊόν τους εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης από τους εμπόρους αλλά και της εξαιρετικά χαμηλής τιμής πώλησηςπου δεν κάλυπτε ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Οι συνέπειες της παρατεταμένης υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι επιπτώσεις λόγω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής, έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς της χώρας. Επιπρόσθετα, καλούνται να αντιμετωπίσουν, χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, τη δραματική αύξηση των τιμών της ενέργειας, των αγροεφοδίων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς, καθώς με την νέα ΚΑΠ, μεταξύ άλλων, εξαιρεί την αμυγδαλοκαλλιέργεια και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους παραγωγούς αμυγδάλου, καθιστώντας επισφαλή τη συνέχιση της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την κυβέρνηση να κατανοήσει το πρόβλημα και να στηρίξει έμπρακτα και να ενισχύσει τους αμυγδαλοπαραγωγούς,καθώς έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήμα, παράγοντας προϊόν υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και βλέπουν, χωρίς δική τους ευθύνη, την παραγωγή τους απούλητη στις αποθήκες, με αβέβαιη την απορρόφησή της.

Προηγούμενο άρθρο Φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου
Επόμενο άρθρο Κέλλας στη Βουλή: Ναι στην έλευση εργατών γης από την Αίγυπτο