Ειδήσεις

Η Άννα Βαγενά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα μήλα Αγιάς


Στις 07/10/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, είχε καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:“Για ποιον λόγο το ΥΠΑΑΤ καταργεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κελύφη σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027”.

Στην Ερώτησή της, η κ. Ά. Βαγενά είχε επισημάνει ότι,ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ-2023-2027 βρισκόταν στο στάδιο της έγκρισης και για την ελληνική γεωργία προβλέπονταν 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, προϊόντα, όπωςτα μήλα που δεν ανήκουν στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα, εξαιρέθηκαν από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι ενισχύσειςαυτές δίνονται για να βοηθήσουν κάθε φορά έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα, ο οποίος έχει προβλήματα. Διαφορετικάη παραγωγή θα οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και αφανισμό, επηρεάζοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές, βάζοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των ανθρώπων, όπως τωνμηλοκαλλιεργητώντης Αγιάς.

Στις 30/12/2022, το ΥΠΑΑΤ απάντησε στην Ερώτηση της βουλευτού με ένα μακροσκελές τεχνικό κείμενο που αναπαράγει το νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς, χωρίς να δίνει καμιά καθαρή εξήγηση για τον λόγο εξαίρεσηςτων παραπάνω προϊόντων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Όπως επισημαίνει η κ. Άννα Βαγενά: «Η Ερώτηση στον Υπουργό δεν αφορούσε το νομικό πλαίσιο. Αυτό τογνωρίζουμε κι εμείς. Η ΕΕ ορίζει το νομικό πλαίσιο και κάθε κράτος-μέλος αποφασίζει το ίδιο ποια προϊόντα θα ενισχύσει. Άρα, ας σταματήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πετάει το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την κατεύθυνση για το ποιες καλλιέργειες θα ενισχυθούν με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τη δίνει η Κυβέρνηση του κάθε κράτους-μέλους και, στη δική μας περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ.

Βεβαίως, χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγώνΑγιάς με 300 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό είναι κάτι που κέρδισαν οι ίδιοι οι αγρότες με τον δίκαιο αγώνα τους και με όσους από εμάς συμπαρασταθήκαμε σε αυτόν τον αγώνα.Αυτή είναι μια στοιχειώδης αποκατάσταση της αδικίας που έχει γίνει στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι, οι καλλιέργειές τους είχαν εξαιρεθεί πρώτον από τις κορωνοενισχύσεις που δόθηκαν σε όσα προϊόντα είχαν πληγεί λόγω της πανδημίας, δεύτερον από τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε καλλιέργειες λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τρίτον από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Εγώ προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στους αγρότες μας, γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν έχει καμιά ελπίδα η ζωή στον τόπο μας».

Προηγούμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Οι επιτυχίες των μαθητών πρέπει να αναγνωρίζονται δημόσια
Επόμενο άρθρο Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ για την απώλεια της συντρόφισσας Αθανασίας Μπακού