Ειδήσεις
Tags |

Συνάντηση Εργασίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Ο Γενικός  Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας ενημέρωσε τον Προέδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, τους Δημάρχους  και τους  εκπροσώπους  των 25 Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τηνεπιτυχή υλοποίησητου προγράμματος  ανάπτυξης  και την τροφοδότηση όλων των νέων περιοχών, της Φαλάνης του Δήμου Λαρισαίων, της Φαρκαδόνας του Δήμου Φαρκαδόνας, του Διμηνίου του Δήμου Βόλου, του Μεγαλοχωρίου του Δήμου Τρικκαίων και του Καστρακίου του Δήμου Μετεώρων για το έτος 2022στηνΠεριφέρεια Θεσσαλίας, σεβόμενη το αυστηρό χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και  της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ ενημερώθηκαν  ότι, μια νέα εποχή διαγράφεται με την  έλευση της Italgas, του τρίτου μεγαλύτερου Διαχειριστή Δικτύων Διανομής της Ευρώπης. Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας τροχιάς καθοδηγούμενης από την καινοτομία και την τεχνογνωσία, με σημαντικές προοπτικές για τη συνέχιση των αξιών και με επίκεντρο τη βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης της Εταιρείας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους που τίθενται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Εταιρεία θα συνεχίζει με συνέπεια να υλοποιεί τις αποδοτικές επενδύσειςγια την ανάπτυξη και ενίσχυση των  δικτύων διανομής, υλοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υποδομών, με σκοπό την υποδοχή ανανεώσιμων αερίων.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών (smart meters), και ο στόχος της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου κέντρου εποπτείας και ενός «έξυπνου» δικτύου για το αύριο ώστε να υποστηρίξουν την μεταβατική φάση προς το ενεργειακό μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, χάρη στα σύγχρονα, αποδοτικά και βιώσιμα δίκτυα.

Τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο μέλλον θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τη διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων στο τελικό ενεργειακό μείγμα, επιταχύνοντας την απανθρακοποίησή του. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του κλάδου του Βιομεθανίου, λόγω της  συγκέντρωσης α’ ύλης από την παραγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα οι ίδιες υποδομές διανομής, θα έχουν τη δυνατότητα να υποδέχονται και να παραδίδουν αυξανόμενες ποσότητες βιομεθανίου χωρίς καμία τροποποίηση ή πρόσθετη επένδυση. Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερο συνολικό κόστος μετάβασης και απανθρακοποίησης του τελικού ενεργειακού μίγματος για όλες τις χρήσεις.

 

 

Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο Προέδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, κ. Νασιακόπουλος Α., επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, μιλώντας για το αναπτυξιακό – επενδυτικό και ωφέλιμο έργο που υλοποιεί η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σε όλους του Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση εκπομπών ρύπων προς το περιβάλλονκαι βοηθώντας διαχρονικά  τόσο τα νοικοκυριά αλλά και τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Επίσης τόνισε ότι:“Ευελπιστούμε να αποκλιμακωθούν το συντομότερο οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας, ώστε οι καταναλωτές όλων των χρήσεων αλλά και τα δημοτικά κτίρια να μπορούν να ανταποκρίνονται  στις ενεργειακές τους ανάγκες χωρίς να επιβαρύνονται με αυτές τις ασυνήθιστες και συγκυριακά υψηλές τιμές.”

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας παρότρυνε τους Δημάρχους να ενταχθούν τα δημοτικά κτίρια σε επιδοτούμενα προγράμματα με στόχο την αντικατάσταση των υφισταμένων συστημάτων θέρμανσης με νέας τεχνολογίαςμε σκοπό την ενεργειακή απόδοση, τον εξορθολογισμό των ενεργειακών δαπανών  και την  μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την οικονομική αποδοτικότητα της τροφοδότησης των απομακρυσμένων περιοχών, η Εταιρεία σχεδιάζει για την επόμενη 5ετία την τροφοδότησηκαι των υπόλοιπων απομακρυσμένων Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την τεχνολογία LNG.

Μία από τις προτεραιότητες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η ενίσχυση της βιωσιμότητας των υποδομών και των λειτουργιών της. Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία έχει συμπεριλάβει στον Επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, μέτρα και δράσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των καταναλώσεων και τον περιορισμό των εκπομπών, εναρμονιζόμενη με τις πρακτικές παρακολούθησης και βελτίωσης των δεικτών ESG που ακολουθούνται εδώ και χρόνια από το μέτοχο της -και πρωτοπόρο στον κλάδο- Italgas.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τριών ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Το φινάλε του 26ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ με τη Μυρτώ Παπαθανασίου στο youtube της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού