Ειδήσεις

Ομιλία της Άννας Βαγενά στο νομοσχέδιο Σπίτι μου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Στη συζήτηση, 20/12/2022, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι” και άλλες διατάξεις», συμμετείχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά, φέρνοντας στη Βουλή και το θέμα των σεισμόπληκτων της 3ης Μαρτίου 2021 στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι Λάρισας.

Στην ομιλία της η κ. Βαγενά ανέφερε:

«Στο νομοσχέδιο αυτό, η παροχή στέγης στους νέους και τους αδύναμους οικονομικά είναι η πρόφαση, μια πρόφαση που επικαλείστε για να δείξετε ένα κοινωνικό πρόσωπο. Στην πραγματικότητα εξασφαλίζετε καινούργια πελατεία στις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι καλές και φιλεύσπλαχνες μέχρι να πουλήσουν τα δάνεια, γιατί περί πώλησης προϊόντων πρόκειται. Τα δάνεια είναι το προϊόν που πωλούν οι τράπεζες. Μόλις πουλήσουν και μόλις καθυστερήσουν να πληρωθούν λίγες δόσεις αλλάζουν το καλό τους πρόσωπο, βγάζουν κυνόδοντες και πιέζουν με απάνθρωπο τρόπο τους δανειολήπτες. Μιλώ για το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», μέσω του οποίου λέτε ότι θα δώσετε δάνεια στους νέους, οι οποίοι θα πληρώνουν επί τριάντα χρόνια δόση τουλάχιστον 400 με 500 ευρώ το μήνα. Πού θα τα βρίσκουν αυτά τα χρήματα και πού θα βρουν προκαταβολή 15.000 έως 50.000 ευρώ;

Επίσης με το νομοσχέδιο αυτό, προωθείτε τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής. Δηλαδή, ακόμα ένα δώρο στους μεγαλοεργολάβους. Παραχωρείτε δημόσια γη για άγνωστο χρονικό διάστημα για να χτιστούν κατοικίες ποσοστό των οποίων -άγνωστο και αυτό- θα ενοικιαστεί με χαμηλό, υποτίθεται, ενοίκιο -άγνωστο όμως κι αυτό- σε ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλα είναι άγνωστα. Το μόνο γνωστό είναι το κέρδος των εργολάβων.

Και μας κατηγορείτε ότι είμαστε ιδεοληπτικοί και ότι είμαστε καχύποπτοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ξέρετε γιατί είμαστε επιφυλακτικοί; Γιατί δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Γιατί όλη σας η διακυβέρνηση όλα αυτά τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάτε ήταν ένα αισχρό αλισβερίσι, μία συνδιαλλαγή με κάθε είδους εργολαβικά και οικονομικά συμφέροντα. Γιατί δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε τα σκάνδαλα σας. Γιατί οι μίζες και η αισχροκέρδεια μας έχουν πνίξει. Γι’ αυτό δεν σας πιστεύουμε ούτε εμείς ούτε ο κόσμος πια.

Προσπαθείτε τώρα με αυτό το νομοσχέδιο να δείξετε ένα κοινωνικό πρόσωπο. Μα, για ποιο κοινωνικό πρόσωπο μιλάτε; Αν θέλετε να μιλήσετε για στεγαστική πολιτική, ελάτε να πάμε μαζί μια βόλτα στο Δαμάσι στο Νομό Λάρισας και στο Μεσοχώρι στους σεισμόπληκτους, που επί δύο χρόνια σχεδόν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 μένουν ακόμα σε κοντέινερς.

Μίλησαν το πρωί και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Νίκος Παππάς, που μαζί ήμασταν εκεί χτες. Η κατάσταση είναι τραγική. Εκατόντριάντα δύο άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, κατοικούν ακόμα σε κοντέινερς -ακόμα και το ιατρείο σε κοντέινερ στεγάζεται- μέσα σε αυτό το κρύο τώρα και μέσα στον καύσωνα το καλοκαίρι, χωρίς να ξέρουν πότε και πώς θα πάνε στα σπίτια τους. Αυτό μας ρωτάνε και αυτοί και ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Δεν ξέρουνε τίποτα, πότε, πώς θα γίνει αυτό. Έπρεπε να δείτε την απελπισία στα μάτια τους.

Αυτές τις ημέρες ανταλλάσσουμε ευχές και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα. Πώς μπορούμε να ευχηθούμε και σε αυτούς τους ανθρώπους καλά Χριστούγεννα; Ενώ τους αφήνετε μέσα στο κρύο και τη λάσπη; Για ακόμα μια χρονιά θα κάνουν Χριστούγεννα εκεί…

Κάντε κάτι τώρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους! Έστω εντάξτε τους στους προεκλογικούς μποναμάδες που μοιράζετε αυτόν τον καιρό. Έστω και σαν προεκλογική παροχή, κάντε κάτι, γιατί δεν αντέχουν πια.»

 

Προηγούμενο άρθρο Όλοι μαζί σε μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη γιορτή
Επόμενο άρθρο Γιορτινά δέματα αγάπης και αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας