Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός:Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες προς τον πολίτη


«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ψηφιακά άλματα τα οποία βοήθησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη. Σε δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, είδαμε το κράτος μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού να καλύπτει τα κενά του παρελθόντος, συγχρονίζοντας τις υπηρεσίες του με τις ανάγκες των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο Digital Economy Forum 2022. Παράλληλα ο κ. Αγοραστός παρουσίασε τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αλλάζουν τη σχέση με τον πολίτη προσφέροντας ποιοτικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες.

«Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η εξοικονόμηση ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, ο χαμηλός περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της παραγωγικότητας, η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Επεκτείνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε κρίσιμους τομείς όπως το περιβάλλον και  ο τουρισμός,  με βραβευμένα από την Ευρώπη έργα, που δίνουν προστιθέμενη αξία, δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και  προσφέρουν ισχυρή στήριξη της απασχόλησης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

Τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις  καινοτομίας,  τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας  αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων για την κοινωνία, το περιβάλλον  και την οικονομία. Ενδεικτικά:

-Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης: Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή  ps.thessaly.gov. gr    αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ηλεκτρονική ασφάλεια και προστασία δεδομένων (email anti-Phishing), επανασχεδιασμός του ιστοχώρου thessaly.gov.gr και υλοποίηση εφαρμογής για ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα παραπάνω έργα ενσωματώθηκαν στο innovation.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών ως  καινοτόμα έργα- καλές πρακτικές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Για τη στήριξη των ΑΜεΑ, προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης των εκπτωτικών καρτών που χρησιμοποιούν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Ωφελήθηκαν 11.500 ΑμεΑ χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη Θεσσαλία στις καθημερινές μετακινήσεις τους  με τις δημόσιες συγκοινωνίες, στο  πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  inGOV.  H πιλοτική δράση αποτελεί παράδειγμα «καλής πρακτικής» για την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και  οδηγεί σε απλοποίηση  διαδικασιών για την   καλύτερη εξυπηρέτηση  και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής  των ανθρώπων  με αναπηρία.

Το μοναδικό σύγχρονο ψηφιακό χειρουργείο στην Ελλάδα, η νέα υπερσύχρονη Ψηφιακή Χειρουργική Αίθουσα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Βόλου, ένα  καινοτόμο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 470.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκριθεί  προτάσεις για τον  ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Μεταφορών,  την κατάρτιση ψηφιακού χάρτη του  Διατροφικού Πλούτου της Θεσσαλίας και την Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος άμεσης κοινωνικής παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα  thessentaxis.gr  του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την  ενημέρωση και  επικοινωνία του πολίτη με όλες τις  Δομές Κοινωνικής Ένταξης  και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής  στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα  και της λειτουργίας του συστήματος τηλεμετάδοσης των δεδομένων μέτρησης, προμήθεια νέων Σταθμών Μέτρησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης Κάρλα, «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης, εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων  έγκαιρης προειδοποίησης  και παρακολούθησης σε  θυροφράγματα του Ενιπέα Ποταμού.

Στον τομέα του πολιτισμού: Στο Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ενσωματώνονται καινοτομίες αιχμής: σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου σε  real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με  ειδικά  tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής  απεικόνισης για  εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού). Δύο βραβευμένα  Μουσεία – «μίνι Πλανητάρια» Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και  του Πολιτισμού των Μετεώρων  στην Καλαμπάκα και του Ολύμπου  στην Ελασσόνα, παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360  για την προβολή τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας,   σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ στον τουρισμό σε συνεργασία με τη Google.

 

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στη Λάρισα για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια