Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Ο προϋπολογισμός επιδεινώνει τους όρους περίθαλψης του λαού


 «Ενας ακόμα βαθύτατα αντιλαϊκός και ταξικός προϋπολογισμός, είναι αυτός του 2023, που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων προϋπολογισμών, και επιδεικνύει συνέχεια αλλά και συνέπεια τόσο προς το μεγάλο κεφάλαιο, που του εξασφαλίζει ζεστό χρήμα και προνόμια για τα κέρδη του, όσο και προς τον λαό που του επιδεινώνει τη ζωή και τον καλεί μάλιστα να βάλει πλάτη σε αυτή την αντεργατική πολιτική». Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας «ο λαός και οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να σηκώσουν μεγάλα βάρη, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, που επικαλείται η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της αστικής τάξης για την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Κατήγγειλε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει πάγωμα κονδυλίων για παιδεία και υγεία, πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων πρόνοιας, των αναπήρων, των οικογενειακών επιδομάτων, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Ειδικότερα, για την Υγεία, σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, βαθαίνει η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίησή της, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις ενώ η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει αυτή την προοπτική, ως τη μοναδική λύση, στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι δαπάνες μειώνονται ενώ αυξάνονται οι ανάγκες των νοσοκομείων, των οποίων η χρηματοδότηση πλέον εξαρτάται από την αυτοχρηματοδότησή τους, από τη λειτουργία τους δηλαδή ως επιχειρήσεις, σημείωσε. Την ίδια ώρα, συνέχισε, καλά κρατεί η αποψίλωσή τους από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι προσλήψεις που δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας τριετίας. Η αποψίλωση αυτή, είναι ένας βασικός παράγοντας που εξωθεί στους ιδιώτες, ασθενείς και γιατρούς, με βάση και τον τελευταίο νόμο – έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, επισήμανε.

Οσον αφορά το φάρμακο, κατήγγειλε πως «έχει μετατραπεί σε φαρμάκι για τον λαό» καθώς στην περίοδο 2012 – 2020 η ιδιωτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στο 53%. Την ίδια ώρα, «η αγορά που υμνείται όλοι σας, κάνει το θαύμα της» σημείωσε, αναφερόμενος στην έλλειψη φαρμάκων που έχει ανάγκη ο λαός, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες επιλέγουν να τα εξάγουν για μεγαλύτερο κέρδος. «Ετσι πληρώνει πανάκριβα ο λαός το περιβόητο εξαγωγικό προφίλ της καπιταλιστικής οικονομίας, που όλοι σας υπηρετείτε» σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να εξασφαλίσει την επάρκεια όλων των φαρμάκων, να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και μέτρα ώστε κάθε φάρμακο που εισάγεται να πηγαίνει στον κάθε ασθενή που το έχει ανάγκη.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε ακόμα ότι «η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΠΥ έχει μηδενιστεί», μειώνονται οι παροχές  σε φυσικοθεραπείες και αναλώσιμο και υγεινομικό υλικό ενώ την ίδια ώρα επιβάλλεται η συμμετοχή των ασθενών, που στα φάρμακα έχει φθάσει στο 80%, ενώ διατηρούνται το ένα ευρώ ανά συνταγή, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει στους φαρμακοβιομήχανους 149 εκατ ευρώ, με πρόσχημα την έρευνα. Με βάση και τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης, «όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά τελικά θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι όροι νοσηλείας και περίθαλψης του λαού».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η λύση είναι ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας με δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, θεραπεία και αποκατάσταση που προϋποθέτει σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα ελέγχεται από την εργατική εξουσία». Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε τους εργαζόμενους και τον λαό σε οργάνωσης της λαϊκής πάλης για μόνιμες προσλήψεις, αυξήσεις μισθών, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. «Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι δίπλα στον λαό», σημείωσε, τονίζοντας πως «η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι βασική προϋπόθεση για πιο αποτελεσματικούς αγώνες και επιπλέον κατακτήσεις για τον λαό».

 

Προηγούμενο άρθρο Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Νήφωνος
Επόμενο άρθρο Ο Όμιλος ISOMAT μοιράζει τρόφιμα με αγάπη μέσω της Wise Greece!