Ειδήσεις

Μάξιμος: Να επισπευσθούν πληρωμές εξισωτικής και de minimis


«Τα προβλήματα ρευστότητας που προκαλεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η ακρίβεια από την ενεργειακή κρίση επιβάλουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών. Ο υπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες, αφουγκράζεται τις επισημάνσεις των παραγωγών και εργάζεται με γνώμονα την ουσιαστική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, εντός εύλογων χρονικών ορίων. Πιστεύω ότι τα θέματα που τέθηκαν για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας και τα σταφύλια crimson θα εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή, ενώ ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για τα μήλα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με εκπροσώπους Συνεταιρισμών και Ομάδων  Παραγωγών του νομού Λάρισας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αρχικά ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον υπουργό το θέμα της μη καταβολής του αποθεματικού κρίσης, ύψους 72 ευρώ το στρέμμα, στα μέλη της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών «Η Νέα Ένωση», ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης τους.

Κατόπιν, τέθηκε το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού νομού Λάρισας για ένταξη των επιτραπέζιων σταφυλιών crimson σε πρόγραμμα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis, καθώς τη φετινή χρονιά υπήρξε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών κατά 30%, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

 

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναδιάρθρωση με πιο εμπορικές και ανθεκτικές ποικιλίες. Μάλιστα διατύπωσαν παρατηρήσεις στο τρέχον πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, για το οποίο ζήτησαν την αλλαγή των εσωτερικών όρων του προγράμματος.

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό ενημέρωση για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, μεταφέροντας τις ενστάσεις των παραγωγών για την κατανομή των βοσκοτόπων, καθώς και ενημέρωση για τις πληρωμές στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Τέλος, ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε να μάθει την πορεία των αιτημάτων για τις ενισχύσεις de minimis που αφορούν το νόμο, που έχει θέσει υποψη της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

 

Απαντήσεις Γεωργαντά

Ο αρμόδιος υπουργός σχετικά με τα βιολογικά απάντησε ότι οι πληρωμές για όλους τους δικαιούχους ολοκληρώνονται. Σε ότι αφορά στην εξισωτική υπογράμμισε ότι στόχος του είναι, μετά και το πέρας των ενστάσεων, να αποδοθεί η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους μετακινούμενους και σε όσους έχουν σταβλικές εγκαταστάσεις σε μειονεκτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, σε  όσους  δηλαδή  τις δικαιούνται  πραγματικά. Τα θέματα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν μετά τις ενστάσεις, ενώ μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε πληρωμές, πριν τη λήξη του έτους, ανακατανέμοντας τα ποσά σε όσους πραγματικά δικαιούνται την εν λόγω αποζημίωση.

Για το αποθεματικό κρίσης στους ντοματοπαραγωγούς δήλωσε ότι θα εξετάσει εάν υπάρχει εφικτή λύση. Σχετικά με το de minimis, ανέφερε ότι σύντομα θα έχει εικόνα, εντός του Δεκεμβρίου για τα μήλα, λόγω των οικονομικών δεδομένων που θα έχει στη διάθεσή του, ενώ για τα ζαχαρότευτλα σημείωσε ότι ήδη στοιχειοθετείται η απώλεια εισοδήματος, ώστε να σταλεί  ολοκληρωμένος ο φάκελος στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση από πλευράς των συνεργατικών σχημάτων συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών «Η Νέα Ένωση» και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας κ. Τριαντάφυλλος Τσινούλης, η διευθύντρια του Α.Σ. κ. Κωνσταντίνα Γκανιάτσα, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Κοκκινούλης.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την 79η Επέτειο από την εκτέλεση των 45 πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής