Ειδήσεις

Με τον Δήμαρχο Τεμπών το Δίκτυο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης


Τον Δήμαρχο Τεμπών, Γιώργο Μανώλη, επισκέφτηκαν στον δημαρχείο στο Μακρυχώρι την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022, ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του  «Δικτύου Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης  Δέλτα Πηνειού-Τεμπών», και είχαν μια γόνιμη συζήτηση στα παρακάτω θέματα :

1ο. Ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής και της κοιλάδας των Τεμπών και την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιτέας Τεμπών με Σ. Σ. Ραψάνης.

Υπήρξε σχετική αλληλογραφία του Δημάρχου με την ΓΕΩΣΕ αλλά και σχετικές επαφές για την αξιοποίηση των κτιρίων του Σ.Σ.Τεμπών και του κτιρίου στο Παπαπούλι και εάν αυτό γίνει δεκτό από την εταιρεία θα μπορούσαν τα κτίρια αυτό ή τουλάχιστο από των Τεμπών να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader. Προτείνεται δε η σύσταση εταιρείας για την εκμετάλλευση και λειτουργία των γραμμών με τις Δρεζίνες διότι απαιτείται να εκδοθούν σχετικές άδειες.

Σε ότι αφορά το κομμάτι της Αγίας Παρασκευής υπάρχει η σκέψη του Μητροπολίτη Λάρισας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικών Δράσεων, ενώ εκκρεμεί η συνεδρίαση της επιτροπής για την αξιοποίηση της κοιλάδας που πρότεινε ο δήμαρχος Τεμπών, λόγω μη ορισμού των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή.

2ο. Ο προγραμματισμόςτουΔήμου για αναστηλώσεις καθαρισμό και ανάδειξη αρχαιοτήτων βυζαντινών μνημείων κλπ. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τα ήδη εκτελούμενα έργα και αυτά που έχουν ήδη προγραμματιστεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων και την κα Σδρόλια όπως είναι οι Άγιοι Θεόδωροι στη Ραψάνη, ο Τεκές στα Τέμπη, το κάστρο στο Καστρί-Λουτρό. Έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση για την επισκεψημότητα του Πετρογέφυρου και προτάθηκε να γίνει ένας καθαρισμός του χώρου το επόμενο χρονικό διάστημα και η σήμανση όπου απαιτείται, από το δήμο Τεμπών και η ανάληψη από το Δίκτυο της ευθύνης για την ενημέρωση του κοινού και των σχολείων για την δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης.

3ο. Τι γίνεται και που βρίσκεται η ολοκλήρωση του κόμβου Πυργετού έξοδος και είσοδος προς Θεσ/νικη. Το θέμα τόνισε ο δήμαρχος δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η εταιρεία για να παραδώσει την μελέτη του έργου απαιτεί τη δημιουργία διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας και το θέμα παραμένει ως έχει. Πιθανή λύση θα ήταν η θεσμοθέτηση των αναλογικών διοδίων. Όλοι συμφώνησαν ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό.

 

Στα επιμέρους θέματα  θέματα ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι :

1ο. Για το θέμα του κληροδοτήματος Ντάβα στον Πυργετό, ότι εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο καθορισμός των όρων διαγωνισμού του έργου «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΕΤΟΥ», προϋπολογισμού 335.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του ΥΠ.ΕΣ.

2ο. Για τα οικόπεδα που δόθηκαν σε νέους του Πυργετού καιδεν μπορούν να οικοδομήσουν ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση και δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα οικόπεδα αλλά και πολλά άλλα σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεσμεύτηκε δε να ζητήσει σχετική εισήγηση-γνωμοδότηση από την Τεχνική υπηρεσία του δήμου για να την καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο.

3ο. Σε ότι αφορά την ανησυχία μερίδας κατοίκων της περιοχής για τονερό των πηγών της κοιλάδας που δόθηκαν σε ιδιώτη για εκμετάλλευση από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η σχετική απόφαση αφορούσε την εκμετάλλευση του 5% των νερών της πηγής, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια δεν είχεκαμία ενόχληση από την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Στηρίζουμε με έργα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη
Επόμενο άρθρο Σε 18 αγροδιατροφικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συμμετέχει το 2023 η Περιφέρεια Θεσσαλίας