Ειδήσεις

Job Center και Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας αποκτά η Λάρισα


Job Center και Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας δημιουργούνται στη Λάρισα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης   Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη των   δύο Δομών  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, με συνολικό προϋπολογισμό 377.900 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων.

«Σε μια δύσκολη περίοδο πολυκρίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας   υποστηρίζει  με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει, δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες να βελτιώσουν τη  ζωή τους» δηλώνει  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε δυο νέες  κοινωνικές δομές για την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας στη Λάρισα. Επιπλέον δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, με την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Προτεραιότητές μας είναι η  καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη της απασχόλησης, η κοινωνική ένταξη, οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους.  Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η Περιφέρεια του πολίτη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Οι νέες κοινωνικές δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας

 

Το «Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center)», προϋπολογισμού ένταξης 220.000 ευρώ, είναι μια κοινωνική δομή που εφαρμόζει πρακτικές προώθησης και ενεργητικής ένταξης των ανέργων που ανήκουν σε ευπαθή νοικοκυριά που υπόκεινται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικών διακρίσεων, συνδυάζοντας την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με την προώθηση στην απασχόληση και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.  Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται ενέργειες σκιαγράφησης κοινωνικού και εργασιακού προφίλ των ωφελούμενων και διάγνωσης των αναγκών τους μέσα από ατομικές συνεδρίες, βιωματικά εργαστήρια ψυχοκοινωνικής ή/ και εργασιακής συμβουλευτικής (coaching και  mentoring) και ενθάρρυνσης της μικροεπιχειρηματικότητας. Μέσω της δομής αναμένεται να ωφεληθούν άνεργοι / και μειονεκτούντα άτομα, κατά προτεραιότητα της περιοχής παρέμβασης της ΣΒΑΑ στη Λάρισα, οι οποίοι εντάσσονται μέσω πρόσκλησης / συνέντευξης,  δράσεων προσέλκυσης/ ευαισθητοποίησης ή παραπομπής από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Το «Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας», προϋπολογισμού 157.900 ευρώ είναι μια κοινωνική δομή πληροφόρησης και ενδυνάμωσης για ανέργους που δραστηριοποιούνται ή ζουν κατά προτεραιότητα στην περιοχή παρέμβασης της ΣΒΑΑ Λάρισας και ενδιαφέρονται για την ίδρυση επιχείρησης ή γενικά για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Η δομή βρίσκεται σε συνέργεια με τις λοιπές δράσεις της ΣΒΑΑ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  και ιδιαίτερα με το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center). Στόχος είναι η παροχή υποστήριξης για τη δημιουργία επιχειρηματικής δράσης η οποία αξιοποιεί επιχειρηματικά σχέδια ανέργων τα οποία  αναπτύσσονται από το Γραφείο στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας ή έχουν αναπτυχθεί σε πρωτόλειο βαθμό κατά τη διάρκεια της υποστήριξης των ανέργων από το Job Center.

Για την λειτουργία των δύο δομών προβλέπεται η πρόσληψη στελεχών διαφόρων ειδικοτήτων (σύμβουλοι επιχειρήσεων και επικοινωνίας, νομικοί, κοινωνικοί επιστήμονες και εργασιακοί σύμβουλοι).

Προηγούμενο άρθρο Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών θα πραγματοποιήσει βιωματικό εργαστήριο
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στο εργαστήριο του Δικτύου Περιφερειακών Κόμβων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής