Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Το μέλλον των παραγωγών περνά μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα


«Επισκεπτόμενη την Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου και το ελαιουργείο των κ.κ. Σαίτη-Ρόμπα και συζητώντας με αγρότες, διαπίστωσα, προς μεγάλη ικανοποίηση, την δυναμική του πρωτογενούς τομέα, τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, όταν αυτή συνδέεται με υγιή συνεταιριστικά σχήματα, αλλά κυρίως ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, που μας προσφέρει ποιοτικά προϊόντα, χάρη στο μεράκι και τη θέληση των αγροτών μας. Οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε ως καταναλωτές κι από όποια θέση ευθύνης κατέχουμε».

Αυτά δήλωσε, η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με συνεταιριστές, παραγωγούς και επιχειρηματίες στο δήμο Τεμπών, στο πλαίσιο των περιοδειών και επαφών που έχει με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και ανθρώπους της παραγωγής.

ΟΠ Μακρυχωρίου

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Καραλαριώτου στο δήμο Τεμπών αποτέλεσε η Ομάδα Παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυχωρίου.

Εκεί η Λαρισαία πολιτικός έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ομάδας κ. Νίκο Μητσογιάννη και ενημερώθηκε για τη δράση, τις πρωτοβουλίες και τις επιδιώξεις των 96 μελών της Ομάδας που καλλιεργούν με 2.000 περίπου στρέμματα αμυγδαλιές, βερικοκιές και ροδακινιές. Η Ομάδα, έχει πιστοποίηση για τρία αγροτικά προϊόντα αμύγδαλο, βερίκοκο και ροδάκινο, εξασφαλίζοντας συνέπεια στην ποιότητα και την ποσότητα, για να μπορούν οι παραγωγοί να επιβιώνουν και να επικρατούν σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη «η φετινή χρονιά ήταν καλή για τους παραγωγούς της περιοχής. Παραδόθηκαν 2000 τόνοι βερίκοκα, 3000 τόνοι ροδάκινα και 500 τόνοι αμύγδαλα. Εξέλιξη θετική, αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα διάθεσης των προιόντων που είχαν άλλες περιοχές».

Η ΟΠ, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που την διακρίνει  συμμετείχε στις εκθέσεις FRESKON στη Θεσσαλονίκη, στην AGROTICA τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση έγινε λόγος για τα προβλήματα που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατών γης και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης αυτών.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη το μέλος του Δ.Σ. της Ομάδας κ. Γιώργος Τσιούτρας και παραγωγοί-μέλη της.

Σε δήλωση της η κ. Ρένα Καραλαριώτου αναφέρει: Επισκέφθηκα μια ιδιαίτερη δυναμική και πετυχημένη Ομάδα Παραγωγών, που διακρίνεται για την εξωστρέφεια της, για τις καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζει και για την πολιτική της που στοχεύει στην υπεράσπιση των συμφερόντων των συνεταίρων μελών της. Με ικανοποίηση ενημερώθηκα για τη θετική χρονιά που κατέγραψαν τα προιόντα τους και για τα αξιόλογα σχέδια τους για το μέλλον. Θα είμαι στο πλευρό τους σε ότι χρειαστεί. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το μέλλον των παραγωγών περνά μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει με συνεχείς πρωτοβουλίες, με κυρίαρχη αυτή της μείωσης της φορολογίας σε παραγωγούς που προωθούν τα προιόντα τους μέσα από αυτά».

Στο ελαιοτριβείο

Στη συνέχεια η κ. Καραλαριώτου επισκέφθηκε το ελαιοτριβείο των κ.κ. Σαίτη Ιωάννη – Ρόμπα Νίκου, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους, αλλά και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Μακρυχωρίου κ. Ιωάννη Μπούτο για τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου στα σύγχρονα μηχανήματα της επιχείρησης, για την πολύ καλή παραγωγή (ποσοτικά και ποιοτικά) και για τις προσδοκίες ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών την τρέχουσα εμπορική χρονιά.

Σε δήλωση της η κ. Καραλαριώτου τονίζει «την ανάγκη στήριξης της ελιάς, αυτού του ευλογημένου καρπού της περιοχής και τη σημασία που παίζει στην τοπική και εθνική οικονομία. Οι αγρότες της περιοχής παράγουν με ζήλο και μεράκι το ποιοτικό λάδι και τη νόστιμη ελιά, εκμεταλλευόμενοι τις ιδανικές μορφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής και πρέπει να επιδιώξουν την προστιθέμενη αξία στην αγορά, συνεργαζόμενοι σε συλλογικά αγροτικά σχήματα. Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε αναπτυξιακό εργαλείο για την πιστοποίηση και κατοχύρωση της ταυτότητας του προιόντος, μέσω ΠΓΕ, ώστε τα ελαιόδεντρα της περιοχής να συνεχίσουν να προσφέρουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Είναι μονόδρομος η στήριξη της ελαιοπαραγωγής και των καλλιεργητών».

Τέλος η κ. Καραλαριώτου επισκέφθηκε την Venus Fruit, όπου έγινε δεκτή από τον κ. Γιώργο Μαναό και ενημερώθηκε για την εξαγωγική δραστηριότητα της Επιχείρησης, η οποία εξάγει αγροτικά προϊόντα, κυρίως σε σκανδιναβικές χώρες. Προϊόντα που μεταφέρονται με υψηλά πρότυπα και ανάλογες πιστοποιήσεις, ενώ αποθηκεύονται, συντηρούνται και συσκευάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μακρυχώρι.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά για Το Προξενιό της Άννας
Επόμενο άρθρο Κέλλας από Μαρόκο: Η συνεργασία, προϋπόθεση για την ανάπτυξη Ευρωμεσογείου και Περσικού Κόλπου