Ειδήσεις

Μάξιμος: Να μπολιάσουμε το ορθόδοξο στίγμα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές


«Προσπαθούμε να ενοφθαλμίσουμε, να μπολιάσουμε το ορθόδοξο στίγμα και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές. Οι οποίες, δυστυχώς, φαίνεται ότι απομακρύνονται από τις θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες που δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όπως συμβαίνει και με την υποβάθμιση της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, των ανθρωπιστικών σπουδών, της σπουδαίας αρχαίας γραμματείας. Ενάντια σε αυτή τη τάση επιδιώκουμε να εμπλουτιστεί το οραματικό πλαίσιο για το μέλλον της Ευρώπης, με τις χριστιανικές παραδόσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε κατά την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Παιδείας και Έρευνας, καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Sorin Costreie, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Vasile-Daniel Suciu, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Razvan Teodorescu, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας π. Mihai Tița, και ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής κ. Ionut Vulpescu.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΔΣΟ ο βουλευτής του Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι βουλευτές της Βουλής της Αιγύπτου κα Dina Abdelakarim και κ. Emad Khalil, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. Irakli Kadagishvili και ο Παλαιστίνιος βουλευτής κ. Fuad Kokaly.

Από τη Βουλή της Ρουμανίας παρέστησαν ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ο κ. Gabriel-Ioan Avramescu, ο κ. Colesa Ilie-Alin και ο κ. Feodor Silviu. Επίσης παρέστησαν οι πρέσβειρες της Ελλάδας κα Σοφία Γραμματά και της Γεωργίας κα Tamar Beruchashvili.

 

Η Ορθόδοξη Ρουμανία

Στην ομιλία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Ρουμανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σπάρθηκε σε αυτόν τον τόπο, ήδη από τους αποστολικούς χρόνους από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο που κήρυξε τον θείο λόγο στην λεγόμενη Μικρά Σκυθία. Και ήδη από τον 3ο αιώνα λειτουργεί οργανωμένη Εκκλησία, ως χώρος του ευρύτερου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους, ήδη από την Α΄, τα 1700 χρόνια της οποίας θα εορτάσουμε το 2025. Και αυτή η σφραγίδα διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων παρά τις ιστορικές περιπέτειες και τις μεγάλες ανακατατάξεις, που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εισβολές και  μετακινήσεις πληθυσμών. Αντιθέτως, η Ρουμανία κατέστη οχυρό της Ορθοδοξίας σε απόλυτη συνάφεια με το Βυζάντιο. Αλλά και μετά από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, εδώ η Ορθοδοξία παρέμεινε ισχυρή και ακμάζουσα, συμβάλλοντας και στην ενότητα του ρουμανικού έθνους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας σπουδαίος Ρουμάνος διανοούμενος, παγκοσμίου βεληνεκούς, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο Νικολάε Ιόργκα, κάνει λόγο για το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο. Για τη βυζαντινή δηλαδή κληρονομιά που έλαβαν όλα τα ορθόδοξα έθνη τα οποία ανήκουν στην ορθόδοξη Οικουμένη. Αυτή που αποτέλεσε ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, του πολιτισμού τους, της βαθύτερης πνευματικότητάς τους».

 

Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της Αγίας Σοφίας

Σχετικά με την πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, τονίζοντας ότι «επιστήμονες και ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση, με την εισροή καθημερινώς χιλιάδων επισκεπτών, το μνημείο θα έχει καταστραφεί μέχρι το 2050. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη; Μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια απρεπή συμπεριφορά; Ως ΔΣΟ έχουμε πάρει την απόφασή μας. Και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Θεσμοί, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εκκλησιαστικές αρχές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, έχουμε λόγο σε ό,τι συμβαίνει. Να αποδείξουμε ότι στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η επιστροφή σε μεσαιωνικές πρακτικές. Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή η έκκληση βρίσκει στην φιλόξενη Ρουμανία την απήχηση που της αρμόζει».

 

Στον… ναό της αθεΐας

Από τους ομιλητές ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor επεσήμανε ότι το κτίριο του Κοινοβουλίου, που προοριζόταν για «Ναός της αθεΐας» τελικά γίνεται ο χώρος που συζητούμε για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Sorin Costreie ανέφερε ότι το έργο της ΔΣΟ και η συζήτηση που διοργανώνεται για την Αγία Σοφία είναι πέρα από εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά σύνορα, πάνω από κόμματα και «χρώματα». Επιπλέον, κάλεσε σε ενέργειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας π. Mihai Tița ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχη, με το οποίο χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΔΣΟ για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής Ionut Vulpescu, σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει μια αποϊεροποίηση του σύγχρονου κόσμου, και πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες του πολιτισμού μας, όπως αυτές που άφησε το Βυζάντιο. Αναφέρθηκε ακόμη στο έργο της ΔΣΟ για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Razvan Teodorescu αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Βυζαντίου, και ιδιαίτερα των Πατέρων της Εκκλησίας, από την Καππαδοκία, και τις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, και πώς η σκέψη τους, δημιούργησε μια σύνθεση με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο που επηρέασε την Ευρώπη.

Τέλος, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης ανέδειξε τους στόχους της ΔΣΟ για την ενότητα των Ορθοδόξων σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του, και ταυτόχρονα για την ανάγκη η Ευρώπη μαζί με την Ελευθερία που έχει στον πυρήνα της οντότητάς της να στηρίξει και τις αξίες της, όπου σημαντική θέση έχουν οι χριστιανικές αξίες της ιστορίας της.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε και Έκθεση με φωτογραφίες για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, που πραγματοποίησε η ΔΣΟ.

Επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συζήτησε με τον πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ρουμανίας, ενώ συνομίλησε και με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες της χώρας που είχαν έλθει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Λαμπρούλης: Έλλειψη ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού στο Αχιλλοπούλειο
Επόμενο άρθρο Η Άννα Βαγενά για Το Προξενιό της Άννας