Ειδήσεις

Γιόρτασε σε ρυθμό Χριστουγέννων το Συκούριο


Ήταν μια εκδήλωση – παράσταση που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες παραστάσεις αστικών κέντρων, μια παράσταση που τα είχε όλα, λόγο, μουσική, τραγούδι, χορό. Η Ερασιτεχνική Ομάδα «Λόγος & Μουσική» μαζί με τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Συκουρίου, μελών του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας και μελών του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού συλλόγου – Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, παρουσίασαν το Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκουρίου, την εκδήλωση με θέμα «Σε ρυθμό Χριστουγέννων».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από το μέλος της Ομάδας, Μαρίτσα Τσούμαρη-Γκάνιαρη η οποία ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τον Πρόεδρο της κοινότητας Συκουρίου για την παραχώρηση της αίθουσας και τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΕΠΤ για την τεχνική υποστήριξη. Αφιέρωσε δε την εκδήλωση στη μνήμη των Κωνσταντίνας Γώγου και Ειρήνης Τρικαλιώτου, μελών της Χορωδίας Συκουρίου, που πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός  του δημάρχου Τεμπών, Γιώργου Μανώλη ο οποίος μαζί με τις ευχές του για καλές γιορτές σε όλους, τόνισε ότι όλοι μας αυτές τις μέρες ιδιαίτερα, να δούμε και να φροντίσουμε και για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Στη συνέχεια την ενότητα των αφηγήσεων άνοιξε ο Δημήτρης Γουγουλιάς λέγοντας :

«Υπάρχουν πολλών ειδών Χριστούγεννα.

Των πιστών και των αγοραστών.  Τα κοσμικά και τα οικογενειακά. Τα φωτεινά και τα μελαγχολικά.

Υπάρχουν διάφορα τοπία για Χριστούγεννα. Τα βόρεια – με πάγο και χιόνι – και τα νότια – με φοινικιές και αστέρια. Υπάρχει ξεχωριστό ύφος Χριστουγέννων. Του Dickens ή του Παπαδιαμάντη. Των παραμυθιών ή των Ευαγγελιστών. Ο κάθε άνθρωπος, κάθε χρόνο, έχει τα δικά του Χριστούγεννα. Που, από πέρυσι σε φέτος, μπορεί να απέχουν αιώνες!

Για μένα, πάντως, από τότε που έπαψα να είμαι παιδί, τα Χριστούγεννα είναι πάντα μνήμη. Μία γιορτή όπου επιστρέφω… Τα Χριστούγεννα, θυμάμαι – και την Πρωτοχρονιά, ελπίζω.  Κι όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο θυμάμαι – και τόσο λιγότερο ελπίζω.

Αυτή τη χρονιά θέλω να θυμηθώ μαζί σας. Όχι πως οι αναμνήσεις μου είναι ιδιαίτερα σημαντικές – όλοι έχουμε ανάλογες.

Αλλά, στην αγορά της καρδιάς, τι άλλο έχει ένας άνθρωπος από τις εμπειρίες του; Τις χαρίζει, τις ανταλλάσσει – καμιά φορά τις εμπορεύεται.

Ανοίγω λοιπόν το σεντούκι των Χριστουγέννων και ξετυλίγω  ιστορίες…».

Διαβάστηκαν κείμενα και μαρτυρίες των J. Edgar Park, Φώτη Κόντογλου, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ελένης Αποστολοπούλου, Φράνσις Τόλιβερ, Σέλμα Λάγκερλεφ, από τους Φλώρα Γαϊτάνου-Γουγουλιά, Αθανασία Δούκα- Κουρού, Ελένη Καλαμάρα-Μπέλτσιου, Θεοδώρα Τσιρονίκου-Καλογρή και Δημήτρη Γουγουλιά, ενώ ενδιάμεσα ακούγονταν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Συκουρίου την οποία αποτελούσαν οι : Γκάνιαρης Ζαχαρίας, Γκουλιάρα Δροσούλα, Γρηγορίου Στέργιος, Δημάκης Δημήτριος, Δρογκούλα Κατερίνα, Τριανταφύλλου-Ζαμπέκα Ευαγγελία, Ζίας Βασίλης, Ζώτου Ηλιάννα, Κορδέλα Νίκη, Κρητικού Δήμητρα, Λεβής Μόρρις, Μακρή Ελένη, Μπουρδούβαλης Σεραφείμ, Ντίνα Αγορίτσα, Παπακώστα Γεωργία, Πασαπόρτη Αφροδίτη, Πράπας Θωμάς, Τάτσιος Μπάμπης, Τσούμαρη-Γκάνιαρη Μαρίτσα, Χατζηλαδά Δώρα και Χριστοφή Όλγα, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου της, Παναγιώτη Μπαλανίκα.

Ακολούθησε  ένα Ρετρό Μουσικό-Ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι μουσικοί : Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, Γκάνιαρης Ζαχαρίας, Παπαγεωργίου Ιουλία, Ράπτη Άννα, Συρμακέζη Γλυκερία, Τσούμαρη-Γκάνιαρη Μαρίτσα και ο μικρός Μπανιώρας Παναγιώτης υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Ζωϊτού Κώστα και Τσόκανου-Τσόγια Ροδόπης, ενώ από το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας έπαιξαν οι Σιόζιου Αθηνά και Σιόζιος Κωνσταντίνος.

Στο χορευτικό μέρος της εκδήλωσης πήραν μέρος τα παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων – Λαογραφικό Μουσείο : Γιαννάκης Βασίλης, Γικότα Μπέϊζικ, Καρπούζα Πολυτίμη, Κατσιούλας Εφραίμ, Κατσιούλας Θοδωρής, Κολντάνη Αγγελική, Κολντάνη Μιχαέλα, Μπάνου Δήμητρα, Μπασδέκης Δημήτρης, Παύλου Χαράλαμπος, Ριζούλη Δήμητρα, Τζιβή Κατερίνα και Τσιούρβας Λευτέρης, με τη χοροδιδασκάλισσά τους, Βάσω Κουκουθάκη.

Την παράσταση έκλεψε με δύο χορογραφίες που παρουσίασε η ίδια με την μικρούλα εγγονή της, η Άρτεμης Χρήστου από το Μακρυχώρι.

Μεγάλη ήταν και σε αυτή την εκδήλωση η συμμετοχή δημοτών, κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και ο πατέρας Γεώργιος Μπουρδούβαλης, ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ο πρόεδρος της κοινότητας Συκουρίου, Μιχάλης Γκουντής, ο και πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ, Γιώργος Νικολάου, ο πρόεδρος του ΜΕΣ Γόννων – Λαογραφικό Μουσείο, ο πρώην δήμαρχος Νέσσωνα, Νίκος Γερογιάννης, η πρώην πρόεδρος Συκουρίου, Μαργαρίτα Παπαζαχαρία και η Σάντρα Αποστολοπούλου ως εκπρόσωπος του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας.

 

Ρεπορτάζ : Δ.Ζ.Γουγουλιάς

Φωτογραφία : Μάνια Γκάνιαρη

 

https://www.perataria.gr/giortase-se-rythmo-christoygennon-to-sykoyrio-fot/

 

Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε ΟΛΟΥΣ…!

Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

Οι διοργανωτές

 

Προηγούμενο άρθρο Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην Πανθεσσαλική Συγκέντρωση
Επόμενο άρθρο Νέο έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε περιοχές της Αγιάς