Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι


«Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί μία αφορμή για να εστιαστεί η προσοχή όχι μόνο των πολιτικών φορέων, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους. Γι΄αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα στον Διευθυντή κ. Δημ. Φωτίου και στους μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείο Λάρισας για το μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας που εκπέμπουν μέσα από τα έργα που θαυμάσαμε στην Έκθεση».

Αυτά δηλώνει η Γενική Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή την παρουσία της στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης “Διά-λογοι Έκφρασης” και της εσπερίδας για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.

Η Λαρισαία πολιτικός σε μήνυμα της για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, σε χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης, σημειώνει τα εξής: Το κράτος δεν πρέπει να εξαντλεί τον προστατευτικό του ρόλο σε παροχές προς τα ΑΜεΑ, αλλά οφείλει να οικοδομεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη που είναι άτομο με αναπηρία, η οποία να αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την καθολική προσβασιμότητα στα ΑμεΑ, ιδιαίτερα σε χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης και σίγουρα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει λάβει εμβληματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θέτουν τα Άτομα με Αναπηρία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μία δράση η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, με ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας και το οποίο εγγυάται ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Επιτέλους, για πρώτη φορά στη χώρα μας ξεκινάει η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού. Βελτιώνουμε έμπρακτα την ποιότητα ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων και ιδίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όσον αφορά στο θέμα της ενδιαφέρουσας εσπερίδας, προφανώς και η ισότιμη πρόσβαση των ΑΜεΑ στα πολιτιστικά αγαθά και στη μόρφωση πρέπει να αποτελεί καθημερινή μέριμνα όλων μας και να μην εξαντλείται μία μέρα τον χρόνο. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο ο σταθερός προσανατολισμός μιας σύγχρονης κοινωνίας, η οποία θα συμβαδίζει με τις προτεραιότητες μιας οργανωμένης Πολιτείας πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρος: Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες» κατέληξε η κ. Καραλαρώτου.

Προηγούμενο άρθρο Η Θεσσαλία ταξιδεύει παντού στον κόσμο και το 2023
Επόμενο άρθρο 90 φοιτητές και απόφοιτοι Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον ΣΘΕΒ