Ειδήσεις

Κέλλας στη Βουλή: Ενισχύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ασφάλεια των πολιτών


«Με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), η ΕΕ διαμορφώνει ένα επιπλέον πλέγμα προστασίας των συνόρων της ενισχύοντας την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου των προσώπων, που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια, το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της “έξυπνης διαχείρισης των συνόρων”.

Οι αρχές των κρατών-μελών θα μπορούν μέσω βάσεων δεδομένων να ελέγχουν τους πολίτες τρίτων κρατών, που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης (visa) και επιθυμούν να εισέλθουν στην ΕΕ, ώστε να προλαμβάνονται αξιόποινες πράξεις, να αντιμετωπίζονται υγειονομικές απειλές και να καταπολεμούνται το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη σύσταση εθνικής μονάδας ETIAS, προσθέτοντας:

«Η σύσταση της εθνικής μονάδας, ως τμήματοςτης Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Schengen, του υπουργείου Εξωτερικών, συνιστά κατάλληλη επιλογή. Η στελέχωσή της από διπλωμάτες, εμπειρογνώμονεςτου υπουργείου Εξωτερικών και αποσπασμένους υπαλλήλους των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας, θα εξασφαλίσει την εναρμόνιση της διοικητικής δράσης και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων».

Οι Αιγύπτιοι εργάτες γης, ανάσα για την αγροτική οικονομία

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία 3,5 χρόνια, εστίασε στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την περιοδική έλευση Αιγύπτιων εργατών γης στη χώρα, σημειώνοντας:

«Από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, η πατρίδα μας έχει αναδειχθεί σε πυλώνα της παγκόσμιας σταθερότητας και της διαπεριφερειακής οικονομικής συνεργασίας. Μεταξύ των πολυάριθμων διεθνών συμφωνιών, που έχει συνάψει η ηγεσία του ΥΠΕΞ, περιλαμβάνεται η συμφωνία του αν. υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του,για την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα 5000 εργατών γης, διάρκειας 9 μηνών ανά έτος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγροτικής οικονομίας σε εργατικό δυναμικό».

Ο Χρήστος Κέλλας στάθηκε, επίσης, στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας πως οι προβλεπόμενες κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των δύο χωρών αναχαιτίζουν τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες που προωθεί η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την αστάθεια στη Λιβύη.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε, τέλος, στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της μετανάστευσης, σημειώνοντας πως το 2021 καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας δεκαετίας, τη στιγμή που στην ΕΕ υπήρξε αύξηση άνω του 50%. Κλείνοντας, τόνισε πως τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται με επάρκεια και επισήμανε πως το τμήμα ETIAS«θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και στην περαιτέρω ανάδειξη της χώρας μας σε παράγοντα διεθνούς σταθερότητας και σημείο αναφοράς της διεθνούς συνεργασίας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Πέμπτη 1/12
Επόμενο άρθρο Τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας