Ειδήσεις

Μάξιμος για Νομικό Συμβούλιο: 140 χρόνια προσφοράς στην υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου


«Σε μια εποχή που η τεχνολογία δεν γνωρίζει γεωγραφικά ούτε επιστημονικά σύνορα, καθώς διαρκώς εξελίσσεται, και οι εφαρμογές της πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετες, ένας θεσμός όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως. Να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλά και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που παρέχονται για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην αποστολή του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισηγητική του παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, όπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση 2021 του ΝΣΚ. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ευγενία Βελώνη.

 

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ΝΣΚ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καλωσόρισε την «πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του κορυφαίου αυτού θεσμού για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ενός θεσμού, ο οποίος φέτος κλείνει αισίως 140 χρόνια λειτουργίας, καθώς συνεστήθη το 1882, με αποστολή την υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου. Η προσφορά του ΝΣΚ, σ’ αυτήν την υπεραιωνόβια διαδρομή και δράση του, είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη. Γι’ αυτό και η πολιτεία διαχρονικά περιβάλλει τον θεσμό με απόλυτη εμπιστοσύνη, παρέχοντάς του επιπλέον εργαλεία και μέσα για να διεκπεραιώνει με τρόπο αποτελεσματικότερο τον κομβικό ρόλο του. Ως τέτοιο συγκαταλέγω και τη θέσπιση του νέου Οργανισμού του με τον Ν. 4831 του 2021, στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας του και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του».

 

Πολλαπλή η συμβολή του ΝΣΚ

Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής μιλώντας για το έργο του ΝΣΚ, στάθηκε σε κάποιες από τις αρμοδιότητές του, που χαρακτήρισε «ουσιώδους αξίας:

Πρώτον, στη συμβολή του στα ζητήματα των επενδυτικών και αναπτυξιακών νόμων και συμβάσεων. Σε μια περίοδο που ζητούμενο είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η αξιοπιστία που προσφέρει το ΝΣΚ είναι αναντικατάστατη.

Δεύτερον, στην υπέρβαση του μεγάλου προβλήματος της γραφειοκρατίας που ταλανίζει επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ψηφιακή επανάσταση ορθότερα, που λαμβάνει χώρα τα τρία τελευταία χρόνια.

Ιδίως στην περίπτωση των διασαφήσεων του κτηματολογίου, η προσφορά του ΝΣΚ είναι καίρια. Αλλά και ειδικότερα στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπου ακόμα μένουν να γίνουν πολλά, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Το ΝΣΚ συμβάλλει στον απεγκλωβισμό αυτής της τεράστιας συσσώρευσης υποθέσεων, και την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων, κάτι που εντέλει ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος Δικαίου.

Τρίτον, στην θετική παρουσία του ΝΣΚ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ, καθώς εκεί πραγματοποιείται ουσιαστική πρόοδος, στην αντιμετώπιση των καταγγελιών και των εκκρεμοτήτων κατά της Ελλάδος. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, στο πρόσωπο της προέδρου, το ΝΣΚ για τη συνεργασία που είχαμε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ, για το ζήτημα της θέσπισης του εθνικού ένδικου βοηθήματος για τις συνθήκες κράτησης. Η συνεργασία αυτή οδήγησε, μετά και από σχεδόν ομόφωνα διακομματικό αίτημα των βουλευτών -που διατυπώθηκε μάλιστα με πρόταση νόμου- στη συμπερίληψη της πρόβλεψης αυτής στον νόμο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα και ελπίζουμε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο ΕΔΔΑ».

Προηγούμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Οι νέες προκλήσεις απαιτούν Ισχυρή Αυτοδιοίκηση
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον θάνατο του Λάμπρου Μαργαρίτη