Ειδήσεις

Γ. Λαμπρούλης: Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων και να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη


Στον αντιλαϊκό χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων» που γίνονται στην Τοπική Διοίκηση αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες που διεξάγεται αυτό το συνέδριο, «σε μια περίοδο που οι εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με την διευρυμένη φτώχεια και την ανέχεια», προειδοποίησε πως την αύξηση τους κόστους λειτουργίας των δομών των Δήμων «θα καλεστεί να πληρώσει ξανά ο λαός». Όπως εξήγησε, οι γενικευμένες ανατιμήσεις «σε συνδυασμό με τους τσακισμένους μισθούς, τις ελαστικές και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τους αβάσταχτους φόρους, και τα χαράτσια, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, επιδεινώνουν την κατάσταση χιλιάδων εργατικών λαϊκών οικογενειών». 

Επίσης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ με την πρόταση της ΚΕΔΕ να ανατεθεί η Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στους Δήμους. «Η υγεία ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο πρέπει να είναι δημόσια καθολική και να παρέχεται ενιαία από το κράτος με βάσει την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «στεκόμαστε απέναντι σε ότι χειροτερεύει την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις «μεταρρυθμίσεις» στην τοπική Διοίκηση, σημειώνοντας: «Όσες έγιναν ως τώρα οδήγησαν στη μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους Δήμους. Η λογική που διέπει το σύνολο της λειτουργίας, με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι η συμβολή στην καπιταλιστική ανάπτυξη με την επιχειρηματικότητα να κυριαρχεί σε κάθε απόφαση και δράση. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του πρασίνου και άλλα, η αξιοποίηση ελεύθερων χώρων δημόσιας γης, η αλλαγή χρήσεων γίνονται με γνώμονα την επιχειρηματική ανάπτυξη. Με αυτή τη στρατηγική, η κάλυψη και των ελάχιστων αναγκών του λαού γίνεται με όλο και μεγαλύτερο κόστος. Στα πλαίσια αυτά έχει καθορισθεί και η λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων που συνεχώς διευρύνονται». 

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, δημιουργεί συγκρούσεις αντιθέσεις και ο λαός πληρώνει τα σκουπίδια ακριβά. Επιμένει η κυβέρνηση στην καταβολή από τους Δήμους του τέλους ταφής που είναι γνωστό ότι θα αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη. Θέση μας είναι να μην πληρώσει ο λαός επαυξημένα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σε σχέση με την συζήτηση για τις αρμοδιότητες των Δήμων, υπογράμμισε τα εξής: «Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους Δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, διασπώντας το ενιαίο της παροχής προς το λαό με πληρωμή ξανά για τα ελάχιστα. Η πολιτική προστασία μεταφέρεται στους Δήμους η ευθύνη του κράτους, χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό για να προστατευτεί η ζωή και το βιος του λαού. Στο τέλος και αυτό όπως και άλλες αρμοδιότητες θα επιβαρύνει τον Δημότη». 

Για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, τόνισε πως λόγω του ενεργειακού βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, προσθέτοντας: «Το κόστος λειτουργίας των όποιων δομών, των ΔΕΥΑ κ.α. έχει εκτιναχθεί και θα μεταφερθεί με τον έναν ή άλλον τρόπο στους Δημότες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η  kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 λεπτά. Οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου κατά 10%. Προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα, το μέτρο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις σχολικές επιτροπές των Δήμων. Θέση μας είναι να μην υπάρξει Καμία απόφαση για επιβάρυνση του λαού μέσα από την μετακύλιση του κόστους». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, η οποία «σε σχέση με το 2009 – στην αφετηρία της κρίσης- έχει μειωθεί πάνω από 62% στερώντας σημαντικά, αναγκαία έργα από το λαό όπως την συντήρηση των σχολείων, αλλά και την ολοκληρωμένη και όχι οπτική αντισεισμική μελέτη των δημόσιων και ιδιαίτερα των σχολικών κτηρίων. Η συζήτηση για την οικονομική αυτοτέλεια αφορά την θέσπιση μηχανισμών είσπραξης των φόρων και τελών καθώς και και την διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ, ως πόρου στους Δήμους. Oι Δήμοι έφτασαν να έχουν τα περισσότερα έσοδα από ίδιους πόρους που είναι κύρια τα ανταποδοτικά και όχι από τους ΚΑΠ που είναι μειωμένοι κατά 62% σε σχέση με το 2009. Ακόμη και για το μεγάλο θέμα της έλλειψης προσωπικού ενισχύεται η λογική να προσλαμβάνονται και να καλύπτονται από τα ανταποδοτικά». 

Παρουσιάζοντας δε τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα αυτά τα προβλήματα, σημείωσε: «Ως ΚΚΕ στηρίζουμε την διεκδίκηση για την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Την αύξηση και απόδοση κατ’ έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση, τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και την χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την τεράστια έλλειψη προσωπικού, για την διαρκή ομηρία των συμβασιούχων και για τα διάφορα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία, είναι μεγάλη. Στηρίζουμε την διεκδίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει ΦΠΑ. Να εντάσσεται στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο που είναι μέχρι σήμερα.

Το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση με εργατικά σωματεία με φορείς της λαϊκής πάλης έχει διαμορφώσει πλαίσιο στόχων για διεκδίκηση και δίνει τις δυνάμεις που διαθέτει για την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, για τις λαϊκές ανάγκες.

Στην προτεραιότητα της δράσης του ΚΚΕ βρίσκονται όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού και πρωτοστατούμε να οργανωθεί η πάλη του ενάντια σε όσους στέκονται εμπόδιο να ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, στην ικανοποίηση των αναγκών του, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη μορφή οργάνωσης που σιδερένιο νόμο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».

 

Προηγούμενο άρθρο Μύλος των Ξωτικών: Η Αλίκη ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα στη χώρα των θαυμάτων
Επόμενο άρθρο Γιορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο εκκλησάκι της 361 ΠΑΠ