Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ σε μαθητική εκδήλωση


Άλλη μια πρωτοβουλία που διοργανώθηκε από μαθητές το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ταχυδρομείου στήριξε το Παράρτημά μας. Η συναυλία ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων ήταν δεμένη με το περιεχόμενο του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου. Στάλθηκε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες την ώρα που η υποβάθμιση του σχολείου μεγαλώνει, οι κακοποιήσεις παιδιών δίνουν και παίρνουν, η κοινωνική πρόνοια ευάλωτων οικογενειών είναι ανύπαρκτη και οι συνέπειες του πολέμου που είναι σε εξέλιξη στα εδάφη της Ουκρανίας είναι εδώ, στην τσέπη μας, στο σπίτι μας, στον φόβο για το αύριο.
Συλλογικός και οργανωμένος αγώνας λοιπόν, ένας για όλους και όλοι για έναν, διέξοδο αποτελεί η στήριξη του ενός στον άλλο. Έτσι μια γενιά διαπαιδαγωγείται με διαφορετικές αξίες από την σαπίλα που καθημερινά βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας! Έτσι το τραγούδι του αγώνα μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, είναι ρυάκι που μπορεί να γίνει ποτάμι ορμητικό για μια ζωή με δικαιώματα, με δουλειά, μόρφωση, πολιτισμό και αθλητισμό που μας αξίζει να έχουμε τον 21ο αιώνα.
Η Δέσποινα Μαύρου, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στην εκδήλωση έκανε τον παρακάτω χαιρετισμό:
“Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου χαιρετίζει την σημερινή εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.
Αγαπητοί μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια τραγουδήσαμε αρκετές φορές μαζί το τραγούδι του αγώνα και σήμερα το ξανακάνουμε καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες σαν αυτή μας γεμίζουν αισιοδοξία και πείσμα στις μάχες που έχουμε μπροστά μας!
Μαζί πορευτήκαμε στην μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη καθώς και στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ετοιμάσαμε από κοινού ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, φωτογραφίες, τραγούδια, βίντεο για να αξιοποιηθεί από συναδέλφους καλλιτέχνες, μουσικούς, εκπαιδευτικούς σε σχολεία και μουσικές σχολές, γονείς αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές αυτές τις μέρες τιμής στον Νοέμβρη του 73′. Γιατί ξέρουμε και ξέρετε πως 49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Ιδιαίτερα φέτος ο εορτασμός της εξέγερσης του πολυτεχνείου απέκτησε ξεχωριστή σημασία και με την σημερινή πρωτοβουλία ανεβάζετε μια στάθμη παραπάνω αυτό το 10ήμερο αγώνων.
Αποκτά ξεχωριστή σημασία γιατί ένας πόλεμος μαίνεται μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας στα εδάφη της Ουκρανίας όχι για τα συμφέροντα φυσικά των λαών αλλά για το μοίρασμα αγορών ενέργειας, πρώτων υλών και σφαιρών επιρροής. Σε αυτόν το πόλεμο η χώρα μας εμπλέκεται επικίνδυνα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα.
Όπως έγραφε λοιπόν το ψήφισμα του συλλόγου μας, το οποίο στήριξαν πάνω από 1.000 καλλιτέχνες:
«…Οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν όλα εκείνα που τους ενώνουν: Την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία, δημιουργική ζωή. Σ’ αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς οι άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων καλούμαστε να αγωνιστούμε γι’ αυτήν την ενότητα. Να σταθούμε στο πλευρό τόσο των Ουκρανών όσο και των Ρώσων καλλιτεχνών, να αντισταθούμε στις πολιτιστικές διακρίσεις, στις απαγορεύσεις και στις επικίνδυνες περιχαρακώσεις, να δυναμώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον πόλεμο, που προϋποθέτει την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Με λίγα λόγια, στο πραγματικό δίλημμα, “Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα;”, παίρνουμε το μέρος του Πολιτισμού, παίρνουμε τη θέση μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»
Συνεχίζουμε λοιπόν μαζί σας, μέχρι να γίνουμε ποτάμι ορμητικό, για ζωή και τέχνη στο ύψος των δυνατοτήτων του αιώνα μας!”
Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Τείχος απροσπέλαστο ο στρατός της Ελλάδος φρουρός!
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για Άτομα με Αναπηρία στον Τύρναβο