Ειδήσεις

Η Άννα Βαγενά σε εκδήλωση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη


Την Κυριακή 20/11/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά παρευρέθηκε σε εκδήλωση, αφιερωμένη στο έργο του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, που διοργάνωσε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αδελφότητας των Τηνίων στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την γέννηση του Ναξιώτη συγγραφέα, κύριος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Φιλολογίας, Ιστορικός και Κριτικός, κ. Γεώργιος Ματσόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η ηθοποιός, Άννα  Φόνσου και η ηθοποιός και βουλευτής, Άννα Βαγενά, η οποία διάβασε ποιήματα του συγγραφέα.

Για την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, η κ. Άννα Βαγενά έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Με χαρά παρευρίσκομαι στην τιμητική αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Άλλωστε, η μισή καταγωγή μου είναι από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα από την Άνδρο, τόπο γέννησης της μητέρας μου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε δάσκαλός μου στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και με τίμησε με τη φιλία του. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Θεσσαλικού Θεάτρου και το στήριξε στα πρώτα του βήματα και βέβαια, με την “Αυλή των Θαυμάτων” το 1975, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη μας μεγάλη επιτυχία και να στεριώσει και να προκόψει το Θεσσαλικό Θέατρο.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε θεμελιωτής του νεοελληνικού θεάτρου και άνοιξε τον δρόμο για ν’ακολουθήσουν πολλοί άλλοι συγγραφείς.

Θέλω να κλείσω με ένα μήνυμα που είχε απευθύνει προς τους νέους ανθρώπους και που στις μέρες μας είναι εξαιρετικά επίκαιρο:

“Οι έξυπνοι άνθρωποι φροντίζουνε να αφανίζουν ό,τι είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον διπλανό.

Γιατί πολύ συχνά ο άνθρωπος νομίζει πως αυτό που παθαίνει ο διπλανός του είναι μακριά απ’αυτόν. Δεν είναι καθόλου… Ό,τι συμβαίνει στον ένα συμβαίνει σε όλους.

Εγώ που έζησα αυτό το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας γεγονός, [υπήρξε κρατούμενος και επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν] θα σας συνιστούσα, θα σας συμβούλευα:

Αγαπάτε τον διπλανό σας, αγαπάτε κι αυτόν που είναι πιο πέρα και τελικά ν’αγαπάτε και να φροντίζετε και αυτό που ήτανε παλιά, δηλαδή εχθρός σας, να μην είναι, ή τουλάχιστον να μη γίνει ποτέ εχθρός σας.

Εύχομαι να ζήσετε ωραία, να τραγουδάτε και να ασχολείσθε όχι με ασχολίες που σας πάνε σε δρόμο με κακίες, αλλά που σας πηγαίνουν στον δρόμο που είναι δημιουργικός και καλός!”

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα εξορμήσεων της τρέχουσας εβδομάδας, για τους εθελοντές Αιμοδότες
Επόμενο άρθρο Προτάσεις της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος