Ειδήσεις

Το Χαμόγελο του Παιδιού επισκέπτεται τη Λάρισα για μια πολυήμερη σειρά Δράσεων


Από την Κυριακή 20 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρίσκεται στη Λάρισα (Κεντρική Πλατεία Λάρισας), για να υλοποιήσει δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης για μικρούς και μεγάλους, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς επίσης πολυήμερη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι δράσεις στη Λάρισαδιοργανώνονται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,με τη στήριξη πολλών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους. Οι δράσεις τελούνυπό την Αιγίδα καιτη Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας,συνδιοργανώνονται με τον ΦαρμακευτικόΣύλλογο Λάρισας και υλοποιούνται με τη συμμετοχή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Δήμου Λαρισαίων, καθώς επίσηςτου σχολείου «Ελληνογερμανική Αγωγή» στο πλαίσιο  του ευρωπαϊκού έργου «Τα σχολεία ως “Ζωντανά Εργαστήρια (LivingLabs)” – SALL». Χορηγός Επικοινωνίας των δράσεων είναι ο Ρ/Φ σταθμός“LarissaDeejay 95.7”.

Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φροντίζει για τη σχολική κοινότητα, καθώς και για τους πολίτες της Λάρισας, υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις με τη συμβολή του εξειδικευμένου προσωπικού του, και τη διάθεση του σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει:

Eκπαιδεύσεις, Eνημερώσεις και Eπιμορφώσεις για μικρούς και μεγάλους

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαδραστικέςπαρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης, σχετικά με θεματικές που αφορούνάμεσα τα παιδιά, σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά τους αλλά και το μέλλον τους, όπως είναι τα δικαιώματα των παιδιών, η ορθή και ωφέλιμη χρήση της τεχνολογίας, η ενδοσχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός και το cyberbullying, η κακοποίηση, η παραμέληση, η σεξουαλική βία, η παρενόχληση και οι εξαφανίσεις. Επιπλέον, οι επισκέπτες/τριες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το έργο που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή και ευρύτερα πανελλαδικά, καθώς επίσης για τους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα πρωινά(Δευτέρα 21, Τετάρτη 23 και Παρασκευή 25Νοεμβρίου 08:30 – 12:30), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Λάρισας θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης με θέμα τον εκφοβισμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών γίνεται έπειτα από σχετική επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες.

Τα απογεύματα (Τρίτη 22 και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 17:30 – 19:30) θα είναι αφιερωμένα στους/ις γονείς και στους/ις εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 22/11 και ώρες 17:30 – 19:30, εξειδικευμένη ψυχολόγος του Οργανισμού θα υποδεχθεί τους/ιςγονείς/κηδεμόνες ή/και τους/ις εκπαιδευτικούς σε μία διαδραστική παρέμβαση, σε θεματικές που μπορούν να περιλαμβάνουν την ψυχική ανθεκτικότητα, την κακοποίηση, την παραμέληση, την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς επίσης τον σχολικό εκφοβισμό. Η συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων ή/και των εκπαιδευτικών γίνεται έπειτα από επικοινωνία όσων ενδιαφέρονται, ατομικά ή ομαδικά, με το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λάρισα.
  • Την Πέμπτη 24/11 και ώρες 17:30 – 19:30 οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστική αναλυτική παρουσίαση του έργου «Τα σχολεία ως “Ζωντανά Εργαστήρια (LivingLabs)” – SALL», σε εισήγηση επιστημονικού προσωπικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής που συντονίζει το ομώνυμο ευρωπαϊκό έργο. Ευρύτερος στόχος του SALL είναι να ενισχύσει τη μάθηση και διδασκαλία στην περιοχή “STEM” (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), συνδέοντάς τη στενότερα με την καθημερινή ζωή των μαθητών/τριών και βοηθώντας στην αναθεώρηση του ρόλου του ίδιου του σχολείου στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας. Διαβάστε περισσότερα για το SALL εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή φόρμα εδώ. Θα αποδοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Δράσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνονται με σκοπό την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όσοι έχουν ανάγκη από αίμα χρειάζονται τη στήριξή μας και η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ουσιαστική πράξη στήριξης και αλληλεγγύης. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους, έχει ως βασική προτεραιότητα, εν μέσω και των τωρινών συνθηκών, κανένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα Υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, θύματα τροχαίων ατυχημάτων να μη μείνουν χωρίς αίμα.

Οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με τη στήριξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α..

Οι δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από την Κυριακή 20 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις παρακάτω ώρες:

  • 20/11: 09:00 – 13:30
  • 21/11: 15:00 – 19:00
  • 22/11: 10:00 – 15:00
  • 23/11: 15:00 – 19:00
  • 24/11: 10:00 – 15:00
  • 25/11: 13:30 – 17:30

 

Το σύνολο των αναγραφόμενων δράσεων θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», ο οποίος θα βρίσκεται σταθμευμένος στην Κεντρική Πλατείας της Λάρισας, με απόλυτη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και υγιεινής.

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

thessalia@hamogelo.gr

Τηλ. 2410 560900

Προηγούμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας με τον Γ. Τσακίρη για το ΕΣΠΑ 2021-2027
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Οι τελευταίοι Άγιοι από τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας