Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η έκθεση για τον Θεόφιλο με ξενάγηση και εργαστήρι


Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση και το βιωματικό εργαστήρι κεντητικής ενηλίκων με θέμα «Βελονιές και μοτίβα από το έργο του Θεόφιλου», ως αυλαία για την περιοδική έκθεση «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» – αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνέχεια μιας εξαιρετικής διαδρομής.

Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας της έκθεσης στο Μουσείο, την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου καθώς και σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού στην έκθεση «τονίζεται η ιδέα της διαχρονίας στην ελληνική τέχνη και παράδοση. Η ιδέα αυτή, σηματοδοτεί τόσο την ίδια την έκθεση ως ένα κέλυφος αδιάκοπων και παράλληλων τεχνικών, δομών και μοτίβων, όσο και στο εργαστήριο».

Αρχικά, παρουσιάστηκε στην ξενάγηση το θεωρητικό σκέλος από την διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού με θέμα τα λαϊκά μοτίβα και τη σημειολογία τους, τη συμβολική διάσταση των παραδοσιακών χειροτεχνημάτων καθώς και τα χρώματα που επέλεγαν για την δημιουργία των παραδοσιακών ενδυμασιών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη δράση παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο κεντητικής από την εικαστικό Ιφιγένεια Σδούκου, γνώρισαν το τρόπο κατασκευής τον μοτίβων και τις μεθόδους τους.

Μέσα από την εικαστική έμπνευση της εισηγήτριας οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν κεντημένα παραδοσιακά θέματα με αναφορά στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η έκθεση με τίτλο «Διαδρομή» της εικαστικού Αντιγόνης Καββαθά παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Εργασίες στεγανοποίησης δώματος του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας