Γ. Λαμπρούλης: Να καλυφθεί στο 100% η ζημιά στους καστανοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ


Να στηριχθεί το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών που παράγουν κάστανο καθώς ένας μύκητας που εμφανίστηκε, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής στην Αγιά Λάρισας και όχι μόνο, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και την ακρίβεια, έχουν τσακίσει το εισόδημα των αγροτών στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της χώρας, επισήμανε καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την 100% αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας στο συγκεκριμένο προϊόν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την κατάργηση για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τα κάστανα, τα μήλα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, σφίγγοντας ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στους μικρομεσαίους αγρότες και εντείνοντας την αγωνία τους για το μέλλον τους.

Τις αποφάσεις της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επικαλέστηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Γεωργαντάς για να δικαιολογήσει την κατάργηση της συνδεδεμένης επιδότησης στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οσον αφορά την ενίσχυση των καστανοπαραγωγών, ο υπουργός επικαλούμενος τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του μύκητα θα πάρει χρόνο και ο ΕΛΓΑ θα καλύψει μέρος της ζημιάς και όχι στο 100%,  όπως έχει γίνει και σε άλλες φυσικές καταστροφές.

Την πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις οδηγώντας σε ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίας και βιοπαλαιστές αγρότες, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν Rapid Tests στο Δήμο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Χρ. Κέλλας: Στο πλευρό των επιστημόνων, για ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα