Mάξιμος: Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας του χριστιανικού κόσμου


«Το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών το 2025 συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για την σύσφιξη των σχέσεων με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Το γεγονός ότι η σύμπτωση της κοινής ημερομηνίας του εορτασμού συνοδεύεται και από τη συμπλήρωση των 1700 ετών από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας προσδίδει μια νέα δυναμική διάσταση. Η αναζήτηση των κοινών χριστιανικών πηγών του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ανάδειξή τους ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην αυτογνωσία και στην ενότητα της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισηγητική του παρέμβαση σε διαδικτυακή συνάντηση με πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, και άλλες προσωπικότητες, που συζήτησαν τις δυνατότητες κοινών εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα το 2025, που συμπίπτει την ίδια ημερομηνία για Ορθόδοξους και Καθολικούς, ως μήνυμα για την ενότητα και τη συνεργασία του χριστιανικού κόσμου έναντι κοινών προκλήσεων.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε από τη ΔΣΟ το Κέντρο «Ούνο» του κινήματος «Φοκολάρι» (Focolari’s Centre Uno) και την οργάνωση «Μαζί για την Ευρώπη» (Together for Europe) με στόχο την επεξεργασία μιας κοινής διακήρυξης.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν οι Σύμβουλοι της ΔΣΟ, δρ Κώστας Μυγδάλης και δρAlexandrFomenko, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Σωτήριος Δεσπότης, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο ομ. καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του CEMES, κ. Πέτρος Βασιλειάδης,  οι κ.κ. Letizia De Torre, MariaWienkenκαιPatriziaTaranto, ως εκπρόσωποι του Κέντρο «Ούνο» του κινήματος «Φοκολάρι»,ο κ. GerhardProssκαι η κ. BeatrizLauenroth, ως εκπρόσωποι της οργάνωσης «Μαζί για την Ευρώπη», ο κ. NizarHallounαπό το «Οικουμενικό Ινστιτούτο Προηγμένων Θεολογικών Σπουδών», ο μητροπολίτης Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννης και άλλες προσωπικότητες.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «με τις  εκδηλώσεις που από κοινού προγραμματίζουμε με οργανώσεις που εκπροσωπούν Ρωμαιοκαθολικά κινήματα, φιλοδοξούμε ως ΔΣΟ να δώσουμε το δικό μας στίγμα σε αυτές τις διαδικασίες. Η συνεργασία αυτή, που παρακολουθεί στενά ο Σύμβουλος μας δρΜυγδάλης, σηματοδοτεί την απαρχή ενός αναμφίβολα σημαντικού έργου που πρέπει να επιτελέσουμε τα επόμενα χρόνια».

Προηγούμενο άρθρο 1.568 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, στις 10:00 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία