Γιώργος Λαμπρούλης: Άμεση πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον Ενιππέα ποταμό στην περιοχή των Φαρσάλων


Τρία χρόνια έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού (Σεπτέμβριος 2020), που έπληξε την περιοχή των Φαρσάλων και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Όπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι των Τ.Κ Βασιλί, Ευυδρίου, Υπέρειας, Κατωχωρίου, από τα οποία διέρχεται ο ποταμός Ενιππέας, δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα στο ποτάμι που θα θωρακίσουν την περιοχή, τους κατοίκους των χωριών και τις περιουσίες τους από ανάλογα φαινόμενα και ζητούν άμεσα παρέμβαση. Αντίστοιχα, μετά από δύο χρόνια δεν έχει γίνει καν ο αναγκαίος σχεδιασμός για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Η ολιγωρία του Δήμου, της Περιφέρειας και του κράτους έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πραγματοποιηθεί αναγκαία έργα όπως ο καθαρισμός της κοίτης του Ενιππέα σε όλη τη διαδρομή του, αντιπλημμυρικά έργα στους οικισμούς Ευύδριο και Πυργάκια, η ενίσχυση των δύο φραγμάτων στα όρια των οικισμών, η επισκευή-αντικατάσταση των φραγμάτων επί του Ενιππέα. Ιδιαίτερα, με τον κίνδυνο νέων πλημμυρών να ελοχεύει και τους κάτοικους σε κάθε νεροποντή να ζουν με το φόβο της επανάληψης της τραγικής κατάστασης που βίωσαν με τον Ιανό, πολύ  περισσότερο τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και άρχισαν οι βροχοπτώσεις.

Απαιτείται η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων σε όλη την υδρολογική λεκάνη του ποταμού, που προϋποθέτει μια σύγχρονη και διεπιστημονική αντιμετώπιση της συμπεριφοράς του, στο πλαίσιο της οποίας εκτός των άλλων, χρειάζονται ενίσχυση και τα αναχώματα στο χωριό Υπέρεια, αφού η όποια αποκατάσταση έγινε μετά τον Ιανό δεν επαρκεί.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

– Να καθαριστεί και να διανοιχτεί σε όλο το μήκος της η κοίτη του ποταμού Ενιππέα.

– Να αποκατασταθούν οι ζημιές στα φράγματα του Ενιππέα στα χωριά Ευύδριο και Πυργάκια.

– Να ενισχυθούν τα αναχώματα του Ενιππέα από την Υπέρεια έως το Βασιλί και φυσικά όπου αλλού χρειάζεται.

– Να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ποταμού  Ενιππέα, με όλα τα αναγκαία έργα- παρεμβάσεις  που απαιτούνται για όλη την περιοχή του Δήμου Φαρσάλων,  από όπου διέρχεται ο ποταμός Ενιππέας.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Με υψηλή αίσθηση καθήκοντος οι Έλληνες αστυνομικοί