Ευρωπαϊκές Ήμερες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Λαογραφικό Μουσείο


Το Λαογραφικό Ιστορικό  Μουσείο Λάρισας γιόρτασε τις Ευρωπαϊκές Ήμερες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την πραγματοποίηση σεμιναρίου – βιωματικού εργαστηρίου  –  για ενήλικες, με θέμα «Δημιουργώντας στα χνάρια του Θεόφιλου» σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Η δράση με αναφορές στον σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και το έργο του, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών – εικαστικό αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ».

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού έκανε μια εισαγωγή σχετικά με το θέμα του φετινού εορτασμού  «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκε,  πώς η αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της υφαντικής και γενικότερα η  χρήση τεχνικών από το παρελθόν, μπορεί να συμβάλλει ενθαρρυντικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και να δώσει ώθηση στη νέα γενιά να χρησιμοποιεί περισσότερο βιώσιμες πρακτικές.

Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιώντας δηλαδή τέχνες και τεχνικές εμπνευσμένες από το παρελθόν, πόρους και υλικά που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.

Στο δεύτερο μέρος, έγινε βιωματική προσέγγιση στην τέχνη της υφαντικής. Οι συμμετέχουσες μυήθηκαν στην τεχνική, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτριών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κων Ελένης Τόπα (Εφόρου), Κερασίας Καρκαλά και Ράνιας Παπακωνσταντίνου.

Στη συνέχεια, εξασκήθηκαν   στον τρόπο της κατασκευής και δημιουργίας μοτίβων με την βοήθεια  μικρών αργαλειών, με θέματα εμπνευσμένα από τα έργα του σπουδαίο ζωγράφου Θεόφιλου, όπως:  τσολιάδες, φουστανέλες και γοργόνες.

 

Οι συμμετέχουσες ψυχαγωγήθηκαν, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά  και συνεργάστηκαν  εποικοδομητικά  για τη δημιουργία του έργου τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων 2022-2023
Επόμενο άρθρο Με την πρωταθλήτρια πάλης στην άμμο Κατερίνα Πιτσιάβα ο Χρήστος Καπετάνος